Вхiд на сайт
Авторизацiя

Великий піст-2021: точна дата і правила харчування

Великий піст-2021: точна дата і правила харчування
Сьогодні, 15 березня, розпочався Великий піст-2021. Скільки він триватиме, коли закінчиться? Які продукти дозволені і заборонені під час Великого посту? Як правильно поводитися в цей період? На ці та інші питання читайте відповіді в статті Сегодня. Ця інформація стане в нагоді, якщо ви самі або хтось із членів вашої родини збирається поститися цьогоріч.

Великий піст-2021: точні дати, коли починається і закінчується
Загалом у православному році налічується чотири тривалих багатоденні пости, головним і найсуворішим з яких є Великий піст.

Особливістю Великого посту є те, що він не має фіксованої дати початку і закінчення. Він повністю залежить від святкування найбільш значущої події в церковному календарі – Великодня, який є перехідним святом.

Великий піст-2021: точна дата і правила харчування

А тому Великий піст щороку випадає на різні дні і навіть місяці. Наприклад, минулого 2020 року він тривав з 2 березня по 18 квітня. Великий піст 2022 року буде з 7 березня по 23 квітня.

Початок Великого посту відбувається рівно за сім тижнів до Великодня, після закінчення Масниці. І оскільки у 2021 році православний Великдень випадає на неділю, 2 травня, значить, Великий піст-2021 триватиме з понеділка, 15 березня, до суботи, 1 травня, дня напередодні Великодня. Триває Великий піст стільки ж, скільки і Різдвяний піст – 40 днів.

Великий піст-2021: харчування і заборони щодо їжі
Це найсерйозніший піст у році. Його головна мета – очищення душі і тіла, підготовка віруючих до святкування світлого свята Великодня. А тому важливо провести цей період у молитвах, каятті, роздумах про життя, добро і зло, спогадах про смерть і воскресіння Христа. Не можна в цей період розважатися, сваритися, з'ясовувати стосунки.

Також під час Великого посту існує суворе обмеження на вживання продуктів. Піст має на увазі повну відмову в раціоні від м'яса, м'ясних продуктів, яєць, молока і молочних продуктів. Крім того, багато днів Великого посту не можна вживати рибу, олію та варену їжу, а дозволено лише сироїдіння.

Згідно з церковним Статутом, перший і останній тижні Великого посту – найсуворіші. Також є дні, коли віруючі нічого не їдять.

Щоб під час Великого посту не нашкодити своєму здоров'ю, важливо скласти повноцінне, різноманітне і правильне харчування. А перед тим як починати поститися, слід проконсультуватися з лікарем і порадитися з духовним наставником.
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: