Вхiд на сайт
Авторизацiя

Хорватія заохочує громадян і підприємців до встановлення сонячних станцій

Хорватія заохочує громадян і підприємців до встановлення сонячних станцій
У Хорватії заохотять громадян і підприємців до установки на дахах сонячних електростанцій загальною потужністю 6,8 ГВт.

Про це йдеться у керівних принципах, підготовлених перехідною Радою з енергетики, пише ecotown.

«Хорватія рухається у бік відновлюваних джерел енергії, і цей зсув незворотній, але він повинен відбутися якомога швидше, - сказав міністр економіки та сталого розвитку Томіслав Чорич. - Ряд постачальників пропонують співфінансування для встановлення сонячних панелей, і ця тенденція буде ставати все більш значущою».

Хорватія має всі природні передумови для того, щоб стати одним з найзначніших виробників сонячної енергії у ЄС, проте цей шанс був упущений через недосконалу законодавчу базу. Для розкриття сонячного потенціалу перехідна Рада з енергетики, зокрема, пропонує змінити неадекватну нормативну базу.

«До кінця 2050 року, згідно з правилами та планами ЄС, кожен другий громадянин ЄС буде виробляти енергію для власного споживання, і ми зобов'язані забезпечити таку можливість власним громадянам, - сказав президент Хорватії Зоран Міланович. - Електроенергія від сонячних електростанцій в ЄС становить в середньому 5% від загального обсягу виробленої електроенергії, в той час як в Хорватії ця частка становить всього 0,4%».

Для того щоб досягти середнього показника по ЄС, необхідно встановити не менше 800 МВт сонячних електростанцій, що значно більше нинішніх 100 МВт. Національний енергетичний і кліматичний план (NECP) і енергетична стратегія вже встановили цю мету, а положення про квоти збільшило її до більш ніж 1 ГВт, згідно з керівними принципами.

Згідно з документом, беручи до уваги сонячний потенціал країни та беручи до уваги обмеження по площі і структурі покрівлі, контрактної потужності об'єктів і профілю споживання електроенергії, можна припустити, що можна мати не менше 1,5 ГВт встановлених сонячних електростанцій з прийнятним впливом на електромережу за умови проведення попередніх досліджень та інвестицій у адаптацію мережі, оскільки вироблена електроенергія буде здебільшого споживатися на місці.

Потенціал, заявлений в аналізі для підготовки Енергетичної стратегії, оцінюється приблизно у 5,3 ГВт для систем комунального масштабу і близько 1,5 МВт для сонячних систем на даху.
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: