Вхiд на сайт
Авторизацiя

Найбільший у світі фонд відмовився від активів з видобутку нафти і газу

Найбільший у світі фонд відмовився від активів з видобутку нафти і газу
Державний пенсійний фонд Норвегії продав весь свій портфель компаній, що займаються розвідкою і видобутком нафти.

Таке рішення найбільший суверенний фонд у світі прийняв після збитку у $10 млрд від нафтогазових холдингів у 2020 році.

Загалом торік Державний пенсійний фонд Норвегії заробив $123 млрд.

«Портфель вартістю близько $6 млрд був повністю закритий до кінця минулого року, - повідомив заступник генерального директора фонду Тронд Гранде. - Цей крок завершує багаторічний процес скорочення впливу гігантського інвестора на сектор, який визначав економіку Норвегії протягом більшої частини півстоліття».

Тронд Гранде виступив із заявою після того, як фонд виявив збиток приблизно у $10 млрд від нафтогазових холдингів у 2020 році. Фонд продовжує володіти інтегрованими нафтовими компаніями, однак відмовляється коментувати розмір портфеля по розвідці і видобутку нафти.

В цілому, 2020 рік був одним з кращих років для інвестора, коли загальний портфель приніс $123 млрд прибутку, зокрема, завдяки його запасам технологічних операцій. Цей результат збільшив його розмір до рекордних $1,3 трлн, або $240 000 доларів на кожного з 5,4 млн норвежців. Прибутковість фонду склала 10,9% річних, а основні гроші принесли вкладення в технологічні компанії США.

Фонд добробуту Норвегії почав відмовлятися від нафти і газу більше трьох років тому. У той час планувалося диверсифікувати галузь, в якій економіка Норвегії була сильно вразлива, з метою усунення основного фінансового ризику.

У 2019 році Державний пенсійний фонд Норвегії заробив рекордні $180 млрд завдяки ралі на фондових ринках.

Джерело
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: