Вхiд на сайт
Авторизацiя

Естонці розробили сонячні панелі-вікна, які генерують електрику і регулюють мікроклімат

Естонці розробили сонячні панелі-вікна, які генерують електрику і регулюють мікроклімат
У Естонії розробили вбудовані у вікна сонячні панелі, які одночасно виробляють електрику і регулюють мікроклімат у приміщенні.

Проект реалізували дослідники Талліннського технологічного університету (TalTech).

«Сонячне» віконне скло пропускає чверть від загальної кількості світла, яке надходить.

«У науковій лабораторії хімічних плівкових технологій Талліннського технологічного університету ми розробляємо тоноване скло - сонячні панелі з екологічно чистих матеріалів, ми досягли ефективності перетворення світла в електрику 5,5%. - пояснює Яко Сійм Еенсалу, докторант і молодший науковий співробітник TalTech. - Вбудовані у вікна сонячні панелі можуть бути використані для виробництва майже половини електроенергії, необхідної для висотних будівель, при цьому приміщення будуть захищені від перегріву, а інтер'єр - від вигорання на сонці».

Принадність створеного рішення полягає у простоті технології виготовлення, зазначає він. «Інноваційне віконне скло виготовляється за допомогою простої і економічної технології спрей-піролізу, - пояснює Яко Сійм Еенсалу. - Енергоефективність розпилювального піролізу забезпечується відносно низькими з точки зору сонячної енергетики робочими температурами - нижче 450°C і швидким темпом процесу».

Багатошарову структуру створювали поетапно, продовжує дослідник. «Спочатку наносили шар оксиду металу, який вимагає максимальної температури, потім шари, які вимагали все більш низьких температур, - пояснює Яко Сійм Еенсалу. - Нарешті, ми зробили найважливішу частину-світлопоглинаючий шар сульфіду металу, який покрили прозорим електропровідним контактним матеріалом».

У випадку з вікнами, які виробляють електроенергію, необхідно знайти компроміс між прозорістю і ефективністю перетворення світла в електрику. «Чим ефективніша сонячна панель, тим менше світла буде пропускати вікно - електрика виробляється тільки за рахунок поглиненого світла, - каже дослідник. - Відомо, що людське око може бачити крізь вікно, якщо його прозорість становить не менше 20%».

Подальші дослідження будуть спрямовані на підвищення ефективності сонячних панелей. «Ми поставили за мету, щоб вже у наступному десятиліттв у будівлях можна було встановлювати вікна, які виробляють значну частину електроенергії, споживаної у будинку», - зазначив Яко Сійм Еенсалу.

Розробкою прозорих сонячних панелей, які виробляють електрику і регулюють мікроклімат у приміщенні у TalTech займаються з 2017 року.

Джерело
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: