Вхiд на сайт
Авторизацiя

Прорив у "зеленій" технології: студенка створила велосипедне колесо, що очищує повітря

Ідея об'єднати колесо транспортного засобу з фільтром з’явилася у дівчини під час велопрогулянок Лондоном.

Прорив у "зеленій" технології: студенка створила велосипедне колесо, що очищує повітря

Студентка Лондонського університету Саут Бенк розробила велосипедне колесо, яке обертаючись, очищує повітря від забруднень. За це Крістен Таппінг отримала в минулому році премію Design Innovation in Plastics.

Як передає ecotown, ідея об'єднати колесо транспортного засобу з фільтром з’явилася у дівчини під час велопрогулянок по Лондону. Колесо отримало назву Rolloe.

Конструкція

Спочатку студентка створила кілька прототипів, використовуючи обрізки картону, звичайний вентилятор і дим від ароматичних речовин.

Потім Крістен Таппінг приступила до інтеграції фільтруючого пристрою у велосипедне колесо. Дівчина вивчила декілька варіантів конструкцій для всмоктування і виштовхування повітряного потоку, щоб створити пристрій, який буде забирати брудне повітря з одного боку та випускати очищене в напрямку до обличчя велосипедиста.


Коли відповідна конструкція була визначена, Крістен Таппінг встановила всередину неї три фільтруючі елементи: з люфи, HEPA (клас високоефективних фільтрів, які затримують дрібнодисперсні частинки) і з активованим вугіллям. Така комбінація фільтрів здатна вловлювати з повітря як великі, так і дрібні тверді частинки, а також шкідливі гази.

Принцип роботи

Принцип роботи фільтра-колеса дуже простий. Коли велосипед рухається, розташовані на колісному диску ребра нагнітають повітря всередину колеса, де воно проходить через фільтри та виводиться назовні вже чистим. Використовувані фільтруючі елементи можна чистити та використовувати повторно. Колісний диск легко розбирається для простоти обслуговування та заміни фільтрів.


Передбачається, що для користувачів велосипедів із фільтруючим колесом Rolloe розроблять спеціальний мобільний додаток, який дасть змогу фіксувати дальність поїздок і, відповідно, кількість очищеного повітря. А на підставі цих відомостей можна буде створити систему заохочення для велосипедистів, що підвищують чистоту атмосфери.

«Якби 10 % велосипедистів Лондона встановили на свої велосипеди переднє колесо Rolloe, вони б змогли очищати приблизно 266 865 м3 повітря», — заявляє Крістен Таппінг.

Rolloe ще тільки розробляється, його надходження у продаж планується на початок 2022 року. Фільтруюче колесо буде виготовлятися з переробленого пластику із застосуванням методу лиття під тиском. Крім того, винахідниця планує створити аналогічне за конструкцією заднє колесо для велосипеда з продуктивністю фільтрації повітря вдвічі більшою ніж у переднього колеса.

Прорив у "зеленій" технології: студенка створила велосипедне колесо, що очищує повітря
Прорив у "зеленій" технології: студенка створила велосипедне колесо, що очищує повітря


Джерело
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: