Вхiд на сайт
Авторизацiя

Колоритний презент із Закарпаття: ідеї для подарунків

Що придбати, аби здивувати рідних і познайомити з культурою рідного краю - читайте у підбірці.

Колоритний презент із Закарпаття: ідеї для подарунків

Новорічно-різдвяний марафон набирає обертів. Серед усіх клопотів – постійний вибір, що ж подарувати рідним і близьким. Звісно, перше що спадає на думку, коли йдеться про закарпатські подарунки – місцеві відомі коньяки. Та ними сьогодні не здивуєш. Тому у підбірці будуть дещо інші варіанти (й алкогольні у тому числі), з урахуванням різних побажань – для смаку, краси, дому і здоров’я.

Ліжник

Колоритний презент із Закарпаття: ідеї для подарунків

Справжній карпатський ліжник може стати окрасою будь-якого дому. Тепла різнобарвна ковдра є і цікавим елементом декору, і фукціональною теплою річчю. Ліжник може бути розкішним покривалом на ліжко, килимом, а одягнутий в простирадло стає легкою та теплою ковдрою. Ліжник зігріває у люті морози і вважається обов'язковим елементом весільного обряду, бо привертає до хати добро і є символом затишку та достатку. Справжній ліжник виготовляється з дотриманням багатьох правил і його не можна навіть порівняти з сучасними ковдрами "під старовину", якими можуть торгувати у популярних туристичних місцях. Тому для покупки якісного ліжника, варто йти безпосередньо до виробника.

Щоб вибрати якісний ліжник, треба його перевірити на світлі: якщо рідкий і просвічується, то довго не прослужить. А ще треба висмикнути з нього ворсинку: якщо вона коротка, то значить виріб витканий з ниток, прядених з того волокна, що залишилося на щітці після розчісування доброго ліжника. Часом недобросовісні майстри, щоб добро не пропадало, тчуть ліжники із другосортної сировини. Слід ретельно обдивитися й основу, яка повинна бути тільки вовняною.

Карпатська Гуня

Колоритний презент із Закарпаття: ідеї для подарунків

Гуня – автентичне вбрання із натуральної шерсті. Захищає від будь-яких примх погоди – холоду, дощу. Може слугувати стильним аксесуаром і стати частиною цікавого гардеробу з народними мотивами.

Здавна гуцульські гуні були предметом гордості та показником достатку серед місцевих. Цей елемент одягу обов’язково використовувався у традиційних обрядах. Щоб виткати три метри полотна з овечої вовни, вправній майстрині треба щонайменше день. Вважалося, що чим біліша вовна – тим краща і дорожча гуня.

На Закарпатті гуні виготовляють за традиційними методами й досі. А для популяризації процесу і, відповідно, самого продукуту, нещодавно навіть було розроблено туристичний маршрут "Шлях гуні".

Леквар

Колоритний презент із Закарпаття: ідеї для подарунків

І про смачні подарунки. Невелика банка справжнього сливового лекваря – подарунок не тільки смачний, а й корисний. Леквар, лекварь – традиційне закарпатське сливове повидло, дуже густе, його варять у мідних казанах чи тазиках на відкритому вогні до темно-синього, майже чорного кольору. Готують його довго й терпляче. Здавна в закарпатських селах, де проживають угорці, водилося так, що леквар варили гуртом. Ще зранку встановлювали казан посеред села, розпалювали під ним ватру. А тоді, увесь день підтримуючи вогонь, мішали в казані. Справжній леквар готують 10–12 годин.

Окрім того, що сливовий леквар смачний, він ще й корисний. Споживання цього продукту лише позитивно впливає на здоров’я. Леквар дають навіть немовлятам. Закарпатці впевнені, що леквар ще має й лікувальну дію. Зокрема, підвищує імунітет та підтримує організм, особливо у зимовий період. Допомагає леквар і при застудах та хворобах, пов'язаних з травленнях.

Їсти його можна як окремо, так і використовувати у інших стравах, наприклад, як начинку у випічці.

Карпатські трави

Колоритний презент із Закарпаття: ідеї для подарунків

Невеликі мішечки із сумішшю трав можуть стати смачним, запашним, і, головне, корисним подарунком. Подібні духмяні "набори" користуються великою популярністю. Закарпатці, які знаються на смачних так корисних чаях, складають суміші, враховуючи багато факторів – смак, аромат, користь, різноманість.

Надзвичайно корисні для здоров’я карпатські чаї чудово підтримують організм у холодну пору року, насичуючи його вітамінами. До того ж, чай узимку – своєрідний приємний ритуал для компаній. Тому такий подарунок ще й може згуртувати близьких для затишних посиденьок.

Закарпатське вино

Колоритний презент із Закарпаття: ідеї для подарунків

Йдеться не про торгові марки, вина яких можна знайти на полицях супермаркетів, а про домашнє вино, яке роблять у багатьох закарпатських родинах. Оскільки цього року Закарпаття обходиться без популярних винних фестивалів, то можливостей скуштувати такі вина не так же й багато. Тому пляшка закарпатського вина з приватних підвалів виноробів, скажімо, Берегівщини - подарунок вдалий.

Різновидів вин на Закарпатті – на будь-який смак. Тут навчились робити від сухих до солодких. Ба більше, можна знайти у місцевих виноробів і закарпатське "шампанське".

Depo.Закарпаття
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: