Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Івано-Франківську побудують установку з переробки мулу у газ і електроенергію

В Івано-Франківську побудують установку з переробки мулу у газ і електроенергію
В Івано-Франківську побудують лінію з переробки мулу стічних вод у біогаз з подальшим виробництвом електроенергії.

Проект реалізує КП "Водоекотехпром", яке оголосить конкурс.

"Наразі готуємо проектно-кошторисну документацію, яку плануємо завершити до кінця 2020-го року, - речник "Водоекотехпрому" Володимир Шпег. - Стоїть технічне завдання перерахувати кошторис 2011-го року, коли проводили реконструкцію очисних споруд у селі Ямниця за кошти Світового банку і яка передбачала побудову лінії з переробки мулу - сьогодні вартість проекту сягатиме близько 15 мільйонів доларів і нам потрібні інвестори".

Переробка осаду стічних вод Івано-Франківська дозволить утилізувати небезпечні органічні відходи і отримувати електроенергію шляхом спалювання біогазу на газогенераторах.

В Івано-Франківську побудують установку з переробки мулу у газ і електроенергію

Речник КП "Водоекотехпром" вважає побудову лінії життєвою необхідністю: "За добу надходить близько 225-275 тисяч метрів кубічних сирого осаду, з яких майже 140 кубометрів - це мул. - пояснює він. - Намулові поля, які знаходяться в Ямниці, - це не рукавичка, і вони вичерпаються: в нас ще буде 15-20 років у запасі, і зробити реконструкцію - це вже є вкрай необхідним".

У результаті очищення стічних вод зменшиться об'єм осаду і, як наслідок, знизиться на 80% показник викидів метану, який утворюється під час його бродіння на відкритих мулових майданчиках, наголошує Володимир Шпег. "Біогазова установка покращить технічні показники стічних вод, звільнить майданчики від мулу і позбавить неприємних запахів та викидів в атмосферу, - говорить він. - Завдяки бродінню ми зможемо отримувати, згідно з розрахунками, 215 метрів кубічних біогазу на годину - це висока енергоефективність, "зелений" тариф і робочі місця".

За словами еколога Теодозії Яцишин, осад стічних вод містять важкі метали, різноманітні бактерії, гельмінти і вірусні частинки.

"Це концентрат насиченої різними компонентами субстанції, яка на відстійних майданчиках може спричиняти забруднення, - пояснює вона. - Перелітні птахи або тварини можуть переносити віруси або бактерії".

Джерело
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: