Вхiд на сайт
Авторизацiя

Рада прийняла у першому читанні проєкт держбюджету-2021

Рада прийняла у першому читанні проєкт держбюджету-2021
Верховна Рада прийняла у першому читанні проєкт держбюджету на 2021 рік.

Документ підтримали 275 нардепів.

"За" проголосували 209 нардепів від "Слуги народу", 20 - від "Довіри", 16 - від "За майбутнє", 11 позафракційних та 19 - від "Батьківщини".

"Уряд вчасно подав до Верховної Ради проєкт бюджету на 2021 рік, як це визначено закоодавством. Проєктом є збалансованим і реальним до виконання. Це не просто фінансовий кошторис, це інструмент розвитку і зростання країни. У бюджеті передбачено достатньо коштів для фінансування усіх пріоритетних потреб держави", - заявив перед голосуванням міністр фінансів Сергій Марченко.

"Ми зможемо впоратись з коронакризою, забезпечити фінансову стабільність, відновити економіку та підвищити добробут громадян. Це бюджет можливостей для подальшого розвитку", - додав він.

За словами Марченка, нардепи, групи і фракцій надали більше 2 тисяч пропозицій до проєкту бюджету, що, по суті, орієнтовно складає ще один такий бюджет.

"У співпраці Мінфіну з нардепами та парламентськими комітетами робоча група напрацювала пропозиції, які знайшли своє відображення у проєкті постанови ВР про висновки та пропозиції до проєкту держбюджету-2021. Проєкт постанови передбачає збільшення видатків загального фонду бюджету більш ніж на 20 млрд грн.

Насамперед йдеться про додаткове фінансування розвитку територій - 4,3 млрд грн, інфраструктурнх проєктів - 7,5 млрд грн, культури і спорту - 3 млрд грн, охорони здоров'я - 2 млр грн...", - пояснив міністр фінансів.

За словами голови Рахункової палати Валерія Пацкана, прогнози уряду щодо зростання ВВП на 4,6% - досить оптимістичні, і є ризики, що таке зростання не буде досягнуте через коронавірусні обмеження та рецесія в промисловості вплинуть на надходження до держбюджету.

Також Пацкан прокоментував пропозицію уряду на пів року заморозити розмір прожиткового мінімум у розмірі 2 189 грн, водночас, за його словами, фактичний розмір становить 3763 грн.

Крім цього, він оцінив передбачене зростання доходів у держбюджеті на 4,9% - "однак реально зменшення на 2,2% порівняно з очікуваннями на цей рік".

"Ми хочемо, аби цей бюджет був бюджетом життя, а не смерті. І не бюджетом виживання. Ми хочемо чітке зобов'язання уряду підняти обсяги прожиткового мінімуму до фактичних розмірів", - заявив представник "За майбутнє" Тарас Батенко.

При цьому, лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко назвав проєкт бюджету "особистою розпискою Зеленського власній некомпетентності".

Так, у проєкті доходи бюджету зросли на понад 20 мільярдів гривень. Зростання очікується завдяки збільшенню плану перерахувань від Нацбанку на 12 мільярдів та збільшенню норми відрахувань чистого прибутку держпідприємств з 30% до 90%. Останнє додасть до бюджету ще 4,2 мільярда гривень.

З відомств найбільше отримає Мінфін (+7,4 мільярда гривень) на субвенцію на соц-економ розвиток. При цьому 3,2 мільярди забрали у Фонду регіонального розвитку (Міністерство розвитку громад).

Мінінфраструктури на Програму з розвитку аеропортної інфраструктури виділяється додаткові +3 мільярди гривень.

Мінкульт отримає +2,5 мільярда гривень на Фонд розвитку закладів загальнодержавного значення

Мінохорони здоров’я надійде +1,5 мільярда гривень на "створення сучасної клінічної бази для лікування онкологічних захворювань у Національному інституті раку"

На будівництво аеропорту Дніпропетровськ підрозділ Мінінфраструктури (Державне агентство інфраструктурних проектів) отримає ще +1,5 мільярда гривень.

Джерело
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: