Вхiд на сайт
Авторизацiя

Спорт для дітей. Як на Закарпатті розвивається дитячий фітнес

Спорт для дітей. Як на Закарпатті розвивається дитячий фітнес

На Закарпатті є безліч різних видів спорту і так само багато маємо у краї успішних спортсменів. Але все це дорослі. А як же з приводу дітей?

Кожна дитина ще у раньому віці прагне знайти своє покликання. У когось - це малювання, у когось ліплення, нерідко - спорт. Батьки всіляко намагаються допомогти малюку в реалізації його задумів. І нерідко мати з батьком віддають своє чадо на будь-яку із спортивних секцій, яку обирає сама дитина. У результаті - малюк або стає у майбутньому хорошим спортсменом, або після низки спроб шукає щось інше.

На Закарпатті професійний дитячий спорт розвивається не так активно, як того хотілося б. Проте світлі плями у вирішенні цієї проблеми таки є. Серед галузей, котрі наразі набирають обертів можна виділити дитячий фітнес, заняття із якого проводяться в одному із спортивних центрів Ужгорода - фітнес-центрі "Гармонія". Заклад функціонує вже чотири роки. Крім дитячого фітнесу тренери тут займаються і шейпінгом, стретчингом, акробатикою, силовими заняттями в тренажерному залі. Діти також танцюють. У закладі є близько 50 учасників. Вікова категорія - від 4 до 12 років.

Власниця закладу пані Леся вважає, що дітей потрібно залучати до занять спортом із раннього віку, а хороші вихователі та професійні тренери разом з батьками можуть створити в дітках сталу мотивацію до гармонійного розвитку, а також зазначає, що батьки прекрасно усвідомлюють необхідність гармонійного розвитку дітей, і це не тільки фітнес, а й різні види танців, акробатика тощо. А дитина сама з часом визначиться чим займатися. Спорт виховує терпіння, наполегливість, бажання підвищувати майстерність. "Вкладення в дітей - це буде дуже важливо та перспективно в майбутньому" - резюмує власниця "Гармонії".

Про особливості дитячого фітнесу та роботу з дітьми - розповіла в інтерв'ю "Закарпатському кореспонденту" ужгородська тренерка Олександра Вакарова.

Спорт для дітей. Як на Закарпатті розвивається дитячий фітнес


Розкажіть трохи про дитячий фітнес. У чому його особливості та чим він корисний для дітей?
- Фітнес для дітей корисний навіть ще більше, ніж для дорослих. Чому? Тому що добре розвивається тіло. Тут роль грають і підібрані вправи. У першу чергу такі, щоб у діток були рівнесенькі спинки, гарна осанка, також пропрацьовуться стопи, як профілактика плоскостопії. Це дуже корисно й тим, що діти витрачають на заняттях свою енергію, надлишок якої їм немає куди подіти вдома. І взагалі він корисний для гармонійного фізичного розвитку, зокрема для того, аби діти росли здоровими, красивими та щасливими.

Як загалом проходять заняття? (Скільки разів на тиждень вони проходять? Скільки часу тривають? Які базові вправи виконуєте?)
- Діти займаються тричі на тиждень. Заняття триває годину. Щодо базових вправ, то вчимо "ази" гімнастики (як художньої, так і спортивної). Крім того зазначу, що вся робота виконується із власною вагою або ж із гантельками, які важать лише один кілограм, бо працювати із надмірною вагою дітям заборонено. Також особисто я раджу до 15-ти років не відвідувати взагалі тренажерний зал, тому що це може негативно вплинути за здоров'я. Повторюся: виключно власна вага.

Хотілося б зачепити також питання розвитку дитячого фітнесу в Закарпатті. На якому він зараз етапі розвитку? І чи є подальші перспективи?
- Насправді, з приводу цього питання можна говорити годинами. Дитячий фітнес на Закарпатті? У нас у краї дитячого фітнесу як професійного виду спорту - нема. Є певні гуртки, де з дітками просто займаються, дають певні фізичні навантаження. Така собі домашня фізкультура. У нас у деяких центрах є "бейбі-фітнес" своєрідна гімнастика для оздоровлення. Професійний же фітнес для діток має на меті участь у змаганнях, обов'язкове виконання дітьми акробатичних елементів різної складності. Це вже більш серйозна акробатика. У нашому ж фітнес центрі ми окремо відкрили гурток дитячої акробатики. Зараз тільки починаємо розвивати у краї дитячий фітнес у країі. Сподіваюся, у нас усе вийде, бо це дійсно дуже хороший вид спорту.

З дітьми, мабуть, дещо важче працювати, аніж з дорослими... Як мотивуєте їх, коли вони не хочуть займатися?
- Досить суперечливе твердження щодо дітей, позаяк готувати дорослу людину (яка ніколи фактично не займалася спортом) до професійних змагань - складніше, ніж готувати дитину. Діти швидше розуміють. У них краще виходить, вони буквально "хапають" усю інформацію, хочуть займатися. Звичайно, заняття відбуваються в ігровій формі. Особливо на діток діє добре конкуренція, але ЗДОРОВА конкуренція в колективі. От скажімо, Маша зробила шпагат, а Даша не може - то остання тягнеться все-таки за першою. Щодо мотивації, то першу чергу я мотивую їх своїм прикладом. Діти дивляться на мене і хочуть бути схожими. Це дуже круто, коли діти мотивують тебе, а ти мотивуєш діток.

Ви займаєтеся з різними віковими групами? Чи конкретного поділу як такого немає і діти займаються разом?
- Так, є поділ на вікові категорії. Це відбувається так: 6-7 років, далі 7-8 років, 9-10 і т.д. Тут поділ необхідний, оскільки акробатика і фізичне навантаження підбираються під конкретний дитячий вік. Наприклад, ті самі стійки на руках, перевороти не можна робити до 5-ти років, оскільки у дитини ще досить слабкий хребет. Такі елементи виконувати не рекомендується. Зрозуміло, що з часом ми дещо ускладнюємо вправи.

Що найважче у роботі дитячим тренером?
- Найважче у роботі дитячим тренером - це те, що постійно і самій потрібно підтримувати себе у тонусі. Ти не можеш пояснити дітям щось на словах. Завжди на заняттях мушу сісти на шпагат, зробити кульбіт. Крім того, працюю ще й і з дорослими. Тут легше, бо можу провести таке собі тренування "словами" (не показую їм нічого, лише пояснюю техніку, а вони виконують). Дорослі більше розуміють, бо знають як називається та чи інша вправа, а от діти дивляться лише на тебе і повторюють усе за тобою. Тому, найважче, мабуть, таки тримати себе завжди в тонусі і бути такою, як у десять років (посміхається).

Як стали тренером, чому зараз займаєтеся саме з дітьми, чи маєте якісь здобутки?
- Я треную як діток, так і дорослих із вісімнадцяти років. Загалом, мій тренерський стаж - 12 років. Починала я тренувати, викладала східну хореографію. Моя тренерська робота починалася саме зі східних танців.

Зазначимо, що Олександра Вакарова - є фіналісткою Чемпіонату України у категорії "Фітнес" (2019 р.). Крім того, тренерка стала фіналісткою на Кубку України в категорії Фітнес. Олександра має безліч сертифікатів із тренерської роботи і безспосередньо із дитячого фітнесу, є сертифікованим дієтологом. Наразі працює з дітьми та дорослими. Тренерський досвід - дванадцять років. Освіту Вакарова здобувала в одному із вишів Києва. Паралельно навчалася і в київській спортивній школі "Спортлайф" на тренера. Свою першу групу із фітнесу тренувала саме у столиці, однак згодом повернулася до рідного Ужгорода. Зараз тренерка ще й готується до Чемпіонату Європи з фітнесу, який відбудеться у середині вересня цього року.

Як бачимо, спорт для дітей на Закарпатті набирає обертів. Маємо надію, що у найближчому майбутньому він розвиватиметься значно стрімкіше.

"Закарпатський кореспондент"

Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: