Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як працювати та вдало вийти з карантину: поради для вашого бізнесу

Пандемія Covid-19 та введення карантину стали справжнім випробуванням для закарпатського бізнесу. Як працювати в таких умовах, яких заходів вживати, щоб залишатися на плаву та як вдало вийти з карантину – ці та багато інших важливих питань сьогодні гостро стоять перед закарпатськими підприємцями.

Як працювати та вдало вийти з карантину: поради для вашого бізнесу


Відомий закарпатський бізнес-експерт, керівник Європейської консалтингової групи «Бізнес партнер» та Клініки сімейної стоматології в Ужгороді Ірина Риляк ділиться власними рецептами ведення бізнесу в таких умовах, перевірених на практиці.

1. Планувати
Здійснюйте планування за трьома можливими сценаріями:
- оптимістичний (докарантинний рівень продажів);
- реалістичний (на основі реальних показників діяльності під час першого місяця роботи після послаблення);
- песимістичний (план дій на випадок посилення карантину та закриття/обмеження роботи)
Метрики завжди однакові – дохід, витрати по статям, кількість лідів, конверсія продажів, показники платоспроможності, ліквідність, ROE

2. Не панікувати і зберігати холоднокровність при прийнятті рішень
Коли навкруги усі налякані і одержимі страхом втратити роботу, здоров'я тощо на керівника покладається чимала відповідальність у тому числі за сім'ї, колектив, партнерів, бізнес в цілому і т.д. У цей час він повинен залишатися спокійним. Всі управлінські рішення тільки на цифрах. Віримо тільки їм.

3. Переглянути штат
Ми переглянули функціонал кожного співробітника і процесність всіх систем виробництва.
Люди - основа нашого бізнесу. В умовах COVID-19 в компанії посилили дисципліну і контроль за виконанням функціоналу.
Працівники хороші виконавці тепер на жаль нікому не потрібні. У команді ми залишили людей які крім Hard Skill вкладають Soft Skill, тобто не бояться залишитися довше або згодні працювати «24/7», на результат, готові жертвувати часом, стараються і бажають вчитися, креативні і лояльні до компанії. 20% прийшлося звільнити. Але 80%, що залишилися, зробили нам прибутку на 20% більше. Доведено, що ефект Паретто працює і у нас в компанії.
При тому, що компанії повинні провести кадрові чистки, вони вимушені бути відкритими й до пошуку кращих кадрів постійно і всюди. Адже ситуація не врівноважена, ми не можемо знати чому «кадрові алмази» виявилися за бортом ринку праці. Так ми знайшли, до прикладу, адміністратора і кваліфікованого лікаря. Але брати тільки за результатами.
Амбітних співробітників не радимо брати в кризу. Амбіції працюватимуть в спокійний період. Зараз час колаборацій, а не індивідуалізму. Час розуміння ситуації і вміння домовлятися.

4. Розібратися з витратами.
Час переглянути баланс, здійснити балансування, зробити ставку на довгострокові активи. Актив, що не приносить дохід, не можна назвати активом. Це скоріше пасив, або ще гірше зобов'язання, як мінімум за його змістом.

Що зробили ми?
- здали в оренду площі, які почали пустувати, реалізували неліквідні запаси. Тим самим ми збільшили дохід від оренди на 50%
- скоротили постійні і змінні витрати на 30%. Це електроенергія, зарплата, податки. До прикладу, раджу усім замислитися над встановленням енергозберігаючих ламп. Також ми зменшили кількість людино-годин, зробивши робочий час під запис клієнта. Це дозволило скоротити бюджет на оплату праці на 10-15% і знизити відповідно податкові платежі.
Звичайно є витратна частина, яка збільшилася у зв'язку з COVID-19. Це витрати на респіратори, маски, рукавиці, дезінфекція, котрі виросли аж на 300%. Так, це дуже багато, але ми вважаємо, що безпеку людей не можна вимірювати грошима, життя безцінне.
І найголовніше тепер ми створюємо резерв на рівні 10% від доходу, чого раніше не робили. Як аудитор я природно знала завжди, що потрібно це робити, однак робота в «операціонці» і погляди інвесторів відрізнялися.

5. Не припиняйте рекламу, коли ваші конкуренти економлять на ній, продовжуйте рекламувати свій продукт

Маєте додаткові питання, чи бажаєте проконсультуватися стосовно власної справи? Спеціалісти Європейської консалтингової групи «Бізнес партнер» завжди готові допомогти, особливо у цей важкий для усіх період.

Телефонуйте: 066 393 2555, або пишіть на нашу сторінку у ФБ.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: