Вхiд на сайт
Авторизацiя

Бізнес під час та після карантину: закарпатський експерт розповіла чого чекати

Карантинні заходи невідворотно залишать відбиток на бізнесі. Хтось буде вимушений боротися за виживання, а для когось, можливо, це стане навіть новою злітною смугою. Про зміни на ринку та на що чекати у сфері бізнесу спілкуємося з закарпатським експертом, засновником та директором Європейської консалтингової групи «Бізнес партнер» Іриною Риляк.

Бізнес під час та після карантину: закарпатський експерт розповіла чого чекати


Пані Ірина, розкажіть які тенденції намітилися під час карантину? Хто постраждав найбільше, а кому вдалося закріпитися на ринку?

З появою Covid-19 ми спостерігаємо зрушення в поведінці споживачів. Рано стверджувати, що ці зміни є остаточними: деякі з них - лише відповідь на кризову ситуацію. Але інші зміни цілком можуть стати незворотними і сформувати траєкторію бізнесу на десятиліття вперед.

Зараз очевидно, що дуже постраждали ресторанно-готельний бізнес, туроператори. Багато гравців з цього сектору шукають шляхи трансформації на внутрішній ринок і намагаються ще триматися на плаву, інші прийняли рішення закритися. Якщо взяти рітейл, знову таки одні перейшли в онлайн, одні не відкриються взагалі.

Втім є й хороші новини. Карантин і самоізоляція стали сприятливим середовищем для вибухового зростання кількох груп бізнесів (які і до цього відчували себе непогано, поступово завойовуючи позиції). Серед них:

• платформи і сервіси для віддаленої роботи - сервіси для відеоконференцій (наочний приклад - Zoom), CRM-системи, таск-менеджери і т.п .;
• послуги з доставки їжі і кур'єрська доставка в принципі;
• стрімінгові сервіси, онлайн-кінотеатри, платформи для онлайн-ігор;
• освітні платформи - споживачі, які сидять вдома, націлені на саморозвиток, переживають складності зі збереженням нинішньої роботи або переходом на нову, а тому прагнуть отримати нові знання і навички;
• компанії, які пропонують продукти, пов'язані з розвагами для будинку, - настільні ігри, книги, набори для хобі (в'язання, вишивання, випалювання по дереву, приготування коктейлів в домашніх умовах та ін.);
• онлайн-магазини - e-commerce переживає ренесанс, наприклад, Амазон оголосив про наймання 100000 нових співробітників.

Як карантин відзначився на «Бізнес Партнері» і власне Вашій діяльності?

Найсумніше те, що ми були вимушені перенести масштабну конференцію на 500 осіб, робота над якою планувалася ще в листопаді 2019 року. На її організацію нашою командою було витрачено багато зусиль і фінансів. Ми вирішили поки не переходити в онлайн, наявного контенту і так поки достатньо.

Особисто я з задоволенням дивилася марафон Big Money Євгена Черняка та слідкувала за багатьма іншими компаніями у яких я вчуся. У свою чергу, під час карантину команда Бізнес партнеру безкоштовно консультувала наших клієнтів і працювали над новими проектами. Усі секрети розкривати не буду, втім перший з них хотіла б презентувати - це «Абетка бізнесу» для школярів у віці 10-14 років, перший майстер-урок якого відбудеться вже 13 червня.

- Чи підтримуєте обмеження, запроваджені владою, для боротьби з вірусом?
Так підтримую. Також солідарна з думкою, що вчасно введений карантин допоміг уникнути «італійського» сценарію …

- Чи достатні такі заходи і чи правильно встановлений контроль за порушеннями карантину?
Це складне питання. Скажу так - кожен повинен бути експертом в своїй сфері, я не епідеміолог і правник, тому не можу судити про ці речі.

Бізнес під час та після карантину: закарпатський експерт розповіла чого чекати

- Думки і припущення щодо того, якою буде ситуація на ринку праці?

У період кризи були затребувані медичні працівники, лаборанти і техніки, медичні сестри і санітари, аналітики медичних даних. Однак після закінчення пандемії попит на цих фахівців впаде.

А ось кому, на думку Forbes, запропонують роботу після закінчення кризи:
• Антикризовий менеджер - потрібен компаніям для аналізу бізнесу, побудови і реалізації антикризового плану;
• Експерт з HR-трансформації - підкаже, кого слід звільнити, а кого - найняти або перевчити;
• Розробник - професія не втратить своєї актуальності;
• Експерт по Big Data - для обробки великого банку даних;
• Product designer - для розробки цифрових продуктів;
• Організатор VR-трансляцій - стане затребуваним через підвищеного інтересу до заходів в online-режимі;
• Call-оператор - фахівець забезпечить зв'язок між користувачем і компанією у всіх сферах бізнесу;
• Доглядальниця - для тих, хто переніс важку форму хвороби і потребує сторонньої допомоги.

- Насамкінець, що можете порадити підприємцям?
Як казав Вінстон Черчилль «Ніколи не здавайтеся», від себе - вірте в своє призначення і бізнес, а також любіть своїх клієнтів.

Дякуємо за розмову!
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: