Вхiд на сайт
Авторизацiя

Нова пожежа у Чорнобильській зоні: усе, що відомо

Нова пожежа у Чорнобильській зоні: усе, що відомо

У зоні відчуження Чорнобильської атомної електростанції та на території обов'язкового відселення понад 10 діб тривала пожежа, з якою боролися рятувальники. 14 квітня повідомили про те, що відкритого вогню вже немає, спостерігають тління в окремих осередках. Але вже 16 квітня знову стало відомим про відкритий вогонь.

Ситуація станом на ранок 19 квітня

Як повідомляє ДСНС, станом на 7:00 19 квітня у Зоні відчуження триває гасіння пожеж на території таких лісництв:
Корогодського,
Луб’янського,
Паришівського,
Дитятківського,
Денисовицького.

Основні зусилля спрямовано на локалізацію 4 осередків:

село Корогод,
село Розсоха,
село Крива Гор,
села Рудьки – Буряківка
Тут відбувається тління пеньків, залишків деревини та двох торф’яників в осередках пройдених вогнем.

Що саме роблять пожежники для подолання пожеж
Пожежі ліквідовують 723 людини та 154 одиниці техніки, зокрема 579 осіб і 112 одиниць техніки від ДСНС.
Облаштовують протипожежні розриви за допомогою важкої техніки ДСНС та шляхопрокладачів ЗСУ.
Прокладають мінералізовані смуги, щоб вогонь не поширювався: таких – вже 320 кілометрів.
Окремі осередки тління гасять за допомогою 3 вертольотів: протягом 18 квітня скинули 416 тонн води.
Загрози для об'єкта "Укриття", інших важливих об'єктів у зоні відчуження та сховищ радіаційних відходів – немає. Радіаційна ситуація – під контролем.

Додамо, що вранці 18 квітня відкритого вогню у зоні відчуження вже не було. Але ситуація все ще була небезпечною через вітри, які розігралися на Київщині. Саме через них і відновилися пожежі.

Що трапилося у Чорнобилі 16 квітня
Про поновлення пожеж у Чорнобильській зоні повідомив голова Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко у своєму фейсбуці.

На власній сторінці він продемонстрував фото, де є відкрите вогнище поблизу з колишнім селом Корогод Чорнобильського району. За словами туроператора, на нове займання вплинула піщана буря – вона у багатьох місцях роздмухала осередки тління до відкритої пожежі.

Дуже сподіваюсь, що цього разу буде вже миттєва реакція держави, без затримки. Особливо враховуючи, що бюджети на гасіння виділені,
– зазначив Ємельянченко.

У ДСНС повідомили, що через потужний вітер виникли три місця займання. Втім вони не є масштабними і не становлять особливої загрози.

Ситуація у Чорнобильській зоні 14 квітня, коли відкритий вогонь ліквідували
На території Корогодського, Дитятківського, Паришівського та Денисовецького лісництв тривало гасіння пожеж.
Відкритого вогню не було. Можна було спостерігати незначне тління лісової підстилки окремими осередками.
Пожежна авіація з трьох літаків і трьох вертольотів протягом 13 квітня здійснила 227 скидів і використала 538 тонн води.
Всього на території зони відчуження залучено 415 осіб та 98 одиниць техніки.
Радіаційний фон у Києві та Київській області перебував у межах норми та не перевищував природних фонових значень (м. Київ – 0,012 мР/год, Київська область – в межах 0,011 мР/год при допустимому фоні 0,05 мР/год).
Ввечері 13 квітня допомагати рятувальникам почала природа – у Чорнобильській зоні почав падати дощ.

За даними Державного агентства з управління Зоною відчуження (ДАЗВ), збитки від пожеж оцінюють у десятки мільйонів гривень. За словами керівниці відомства Катерини Павлової, точний розмір пройденої вогнем території наразі неможливо встановити через велике задимлення. Але станом на 8 квітня він становив 3,5 тисячі гектарів.

Також у ДАЗВ назвали основні причини пожежі у Чорнобильській зоні відчуження:

вогонь "прийшов" у зону відчуження з Житомирської області з боку Древлянського заповідника,
на території зони розміщуються лінії електропередач, від замикання могла виникнути іскра, і це, імовірно, призвело до легкого займання сухої трави,
навмисні підпали, адже було зафіксовано осередки пожежі, які були далеко один від одного.

Хто винен у пожежі в Чорнобильській зоні?Як відомо, пожежа у Чорнобильську зону перекинулася з трьох інших місць займання, зокрема з сусідньої Житомирської області. Одного підозрюваного у пожежі вже затримала поліція – мовиться про 27-річного мешканця Іванківського району. 8 квітня йому вручили підозру.

Ще одного палія сміття у зоні відчуження піймали 13 квітня. Відомо, що чоловік спалював сміття, а рештки тліючого багаття поклав на возик, вивіз за село і висипав на суху траву. Там сталося загоряння сухостою.

Що було у попередні дні
Повідомлення про займання надійшло о 13:22 ще 4 квітня. Після 14:00 з Ніжина до місця займання вилетіли два літаки АН-32П, згодом до них приєднався гелікоптер МІ-8.
Найгіршою ситуація була у неділю, 5 квітня, коли тривав другий день пожежі. Тоді її загальна площа становила близько 100 гектарів.
Виконувач обов'язків голови Державної екологічної інспекції України Єгор Фірсов у фейсбуці 5 квітня написав, що ситуація складна і вогнеборці продовжують боротися з вогнем. Він тоді припустив, що пожежа розпочалася через підпал сухої трави. Від неї вогонь міг легко перекинутися на дерева.
Водночас радіаційний фон там нормалізувався. Рятувальники запевнили, що загрози населеним пунктам немає.
13 квітня спалахнула чергова пожежа – це був третій осередок вогню у зоні відчуження. Однак правоохоронцям вдалося затримати палія.
Відомо, що чоловік спалював сміття, а рештки тліючого багаття поклав на возик, вивіз за село і висипав на суху траву. Там сталося загоряння сухостою.
Коли зловмисник повернувся на те місце, то побачив, що вогонь перекинувся далі, однак він не зателефонував ні рятувальникам, ні поліції, а намагався самотужки погасити вогонь. Вітром вогонь перекинуло на територію лісу, а далі – у зону відчуження, де сталася масштабна пожежа.

Дивіться також відео і фото пожеж у Чорнобилі.

Джерело


Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: