Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Україні іпотеки немає вже майже 10 років: у Нацбанку пояснили, як знизити ставки за кредитами на житло

У Національному банку пояснили, чому ставки на іпотечні кредити в Україні такі високі та що потрібно робити, аби їх знизити.
За словами заступника голови НБУ Дмитра Сологуба, існує 2 причини, чому ставки за іпотекою високі: відсоткові ставки та мораторій на стягнення за валютними кредитами, непрозорість первинного ринку житла. Про це Сологуб повідомив в інтерв’ю «Українському тижню».


В Україні іпотеки немає вже майже 10 років: у Нацбанку пояснили, як знизити ставки за кредитами на житло

«Іпотека — важливий сегмент ринку і для банків, і в соціальному контексті. Україна має досить негативну історію іпотечного ринку. Тому якщо нас зараз порівняти із сусідами, то ми на їхньому тлі будемо білою вороною, бо в нас немає іпотеки вже майже 10 років. Тобто вона нібито є, але невелика й концентрована: видача 92% іпотечних кредитів припадає тільки на третину банків», — повідомив Сологуб.

За його словами, у всіх країн-сусідів України ставки за іпотекою нижчі. При цьому переважно розмір таких ставок залежить від розміру облікової ставки Нацбанку, яка наразі складає 13,5% річних.

«У разі падіння облікової ставки НБУ поступово знижуватимуться ставки за іпотечними кредитами. Звісно, останні залежать від маржі банку, від його оцінки ризиків та інших чинників. Але якщо за інфляції 4–5% ми знижуємо нашу ставку й невдовзі вона стане однозначною, то можна буде казати й про падіння ставок за іпотекою до 14–15% і навіть нижче», — додав Сологуб.

Крім цього, він вважає, що Україні необхідно вирішити низку законодавчих проблем для того, аби запустити іпотечний ринок, зокрема проблему із забудовниками. Також на рівень відсотків за іпотекою впливає прозорість доходів, які отримують українці.

«Згадаймо, як було 10–12 років тому: коли люди хотіли взяти кредит і в них запитували довідку про доходи, вони відповідали, мовляв, ось довідка на $300, але в конверті я отримую ще $2 тис. Банки заплющували на це очі й вірили на слово. Але тепер вони не ставитимуться схвально до таких історій», — зазначив заступник голови Нацбанку.
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: