Вхiд на сайт
Авторизацiя

Рада схвалила закон про кнопкодавство: що загрожує нардепам-порушникам

Рада схвалила закон про кнопкодавство: що загрожує нардепам-порушникам
Верховна Рада ухвалила в другому читанні та у цілому законопроєкт про забезпечення особистого голосування народними депутатами України. Порушників будуть карати штрафами до 85 тисяч гривень.

Відповідний законопроєкт підтримав 261 народний депутат, 2 – висловились проти, 82 – утримались, ще 39 – не голосували.

Автором документу є віце-спікер і нардеп від "Слуги народу" Руслан Стефанчук.

Які штрафи загрожують кнопкодавам?
Проєкт закону пропонує встановити кримінальну відповідальність за неперсональне голосування депутатів у Раді. З парламентарів стягуватисуть штраф у розмірі від від 3 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 50 до 85 тисяч гривень).

Розслідування кнопкодавства парламентарями будуть здійснювати слідчі органи Державного бюро розслідувань.

Як у Раді виявлятимуть кнопкодавів?


Апарат Верховної Ради має здійснювати відеозйомку засідань у такий спосіб, щоб потім можна було підтвердити або спростувати факт неособистого голосування нардепів.
Якщо хтось з нардепів проголосує за свого колегу, у Раді зупиняється розгляд питання порядку денного.
Тоді голова парламенту перевіряє, чи дійсно у сесійній залі присутній депутат, за якого проголосував хтось з його колег.
У разі його відсутності, про факт кнопкодавства повідомляють Верховну Раду. Лічильна комісія має вилучити картку такого народного депутата та передати її спікеру.
Після цього проводять повторне голосування по останній пропозиції.
Після повторного голосування спікер дає розпорядження Апарату Верховної Ради негайно підготувати повідомлення про факт неперсонального голосування.
Це повідомлення разом із протоколом, стенограмою, стенографічним бюлетенем засідання та його відеозаписом надається Голові Верховної Ради.
Спікер напрявляє всі ці документи для розслідування у ДБР.
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: