Вхiд на сайт
Авторизацiя

Пристайко представив у ЄС формулу Штайнмаєра: як її реалізують

Пристайко представив у ЄС формулу Штайнмаєра: як її реалізують
Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко обговорив з колегами Євросоюзу формулу Штайнмаєра. Він окреслив конкретні кроки її реалізації.

Пристайко у твіттер написав, що спочатку Росія повинна вивести війська і передати кордон під контроль України, а вже потім відбудуться вибори на окупованому Донбасі.

Українська влада бачить реалізацію цього плану так:

Виведення російських військ та найманців з Донбасу.
Місцеві вибори на окупованому Донбасі за українським законодавством.
Запровадження тимчасового особливого статус Донбасу на період виборів.
Якщо ОБСЄ визнає вибори вільними і демократичними, особливий статус закріплюється на постійній основі.
Вадим Пристайко зауважив, що особливий статус повинен ґрунтуватися на глибокій на всебічній децентралізації в Україні.

Глава МЗС також додав, що дійшов консенсусу з міністрами закордонних справ країн ЄС про те, що санкції з Росії не знімуть, поки Москва не виконає свою частину Мінських угод.

Що передбачає формула Штайнмаєра?
Фактично, формула Штайнмаєра передбачає порядок виконання пунктів, передбачених Мінськими угодами. Зокрема, формула передбачає здійснення політичних кроків разом з безпековими.
Відповідно до неї, тимчасовий закон про особливий статус Донбасу починає діяти після того, як на окупованих теритріях Сходу України пройдуть місцеві вибори.
Ці вибори повинні відбутись в ОРДЛО лише за українським законодавством, а також після публікації звіту ОБСЄ, де зазначатиметься: вибори відбулись у відповідності до стандартів ОБСЄ та міжнародних стандартів демократичних виборів.
Чому Україні потрібен новий закон про особливий статус Донбасу?Попередній закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО" був ухвалений у 2014 році та буде чинним до 31 грудня 2019 року.

Нині новий закон про особливий статус, як і проведення виборів на окупованому Донбасі, передбачений формулою Штайнмаєра, підписаною у Мінську. Зеленський запевняв, що новий закон створять разом із суспільством. Наразі над законом робота ще не почалася.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: