Вхiд на сайт
Авторизацiя

ТОВ «Закарпаттяенергозбут» інформує споживачів щодо монетизації субсидій

ТОВ «Закарпаттяенергозбут» інформує споживачів щодо монетизації субсидій
Актуальна інформація для побутових споживачів ТОВ «Закарпаттяенергозбут» щодо монетизації субсидії.

Постановою КМУ №807 від 14 серпня 2019 року внесені зміни в Положення про порядок призначення житлових субсидій, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. №848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (ЗП України, 1996 р., № 2, ст. 76; Офіційний вісник України, 2000р., №5, ст. 178; 2018р., №37, ст. 1311, №84, ст. 2765; 2019р., №10, ст. 361, №17, ст. 573, №36, ст. 1263, №51, ст. 1736). Згідно з новою редакцією документу, споживачам слід знати про наступне.

Так, оновлене Положення про порядок призначення житлових субсидій визначає механізм використання коштів, передбачених у держбюджеті Мінсоцполітики для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, умови призначення та порядок надання громадянам таких житлових субсидій.

Житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою мешканцям домогосподарств, які проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком. Суми призначеної, але не виплаченої у зв'язку зі смертю одержувача житлової субсидії виплачуються одному з членів домогосподарства, з урахуванням яких призначалася субсидія. Отримання житлових субсидій не пов'язане і не тягне за собою зміни форми власності житла.
Згідно з законодавством, ухвалене рішення передати функцію виплати житлової субсидії отримувачам із центрального рівня на місцевий. Отже, одержувачі субсидії самостійно обиратимуть, куди їм перераховуватимуться кошти державної допомоги. Такий же принцип виплати передбачається застосувати і до порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у готівковій формі.
Якщо для опалення житлового приміщення (будинку) одночасно використовується теплова енергія та/або природний газ, та/або електрична енергія, соціальні нормативи для опалення (теплопостачання) будинку під час розрахунку житлової субсидії застосовуються тільки на одну комунальну послугу.
Інформацію про призначені житлові субсидії внесуться структурними підрозділами з питань соцзахисту населення до Єдиного державного реєстру отримувачів житлових субсидій.

Житлову субсидію розрахують на всіх членів домогосподарства.
Субсидію призначать одному з членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку). За рішенням комісії вона може бути призначена одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають на підставі договору наймання (оренди) житла. За рішенням комісії житлова субсидія може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають без укладеного договору оренди житла, якщо вони є внутрішньо переміщеними особами.
Субсидію не призначать одночасно за зареєстрованим місцем проживання особи та за місцем її фактичного проживання.
Під час призначення субсидії врахують такі доходи: зарплата після сплати ПДФО; пенсія; стипендія; соцвиплати, які призначаються структурним підрозділом з питань соціального захисту населення; допомога по безробіттю, інші страхові виплати, які призначаються фондами соціального страхування; грошові перекази, отримані з-за кордону; інші доходи.

Для призначення субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає структурному підрозділу з питань соцзахисту населення за зареєстрованим місцем проживання (орендарі, переселенці - за фактичним місцем проживання):
- заяву про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі за формою, встановленою Мінсоцполітики;
- декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, за формою, встановленою Мінсоцполітики;
- довідки про доходи - у разі зазначення в декларації доходів, інформації про які немає в ДПС, ПФУ, фондах соцстраху тощо і не може бути отримана за запитом структурного підрозділу з питань соціального захисту населення. У разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру;
- копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати ж-к послуг (у разі наявності);
- договір наймання (оренди) житла (у разі наявності).

АТ «Ощадбанк» веде у відповідних автоматизованих системах обліку банку персоніфікований облік одержувачів житлової субсидії та коштів, які надходять на рахунок для виплати житлових субсидій. Він переказує кошти на рахунки управителів багатоквартирного будинку, об'єднань і виконавців комунальних послуг на підставі договорів, що укладаються між АТ «Ощадбанк» та управителями, об'єднаннями, виконавцями комунальних послуг.
Субсидія у грошовій безготівковій формі призначається домогосподарствам, які звертаються вперше, або які звертаються за отриманням житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
Громадянам, які одержували житлову субсидію у попередньому опалювальному сезоні у грошовій безготівковій/готівковій формах і у них відсутня заборгованість, житлова субсидія на наступний строк призначається у грошовій готівковій формі.
За бажанням одержувача субсидії, якому вона надається у грошовій готівковій формі, виплата субсидії з наступного місяця може здійснюватися у грошовій безготівковій формі.

Субсидії у безготівковій формі призначатимуться в автоматичному режимі через АТ «Ощадбанк». АТ «Ощадбанк» буде здійснювати переказ коштів на рахунки управителів комунальних послуг, об’єднань, виконавців комунальних послуг.
Виплата житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій готівковій формі здійснюватиметься шляхом перерахування структурним підрозділом з питань соціального захисту населення коштів на рахунок громадянина, якому призначено житлову субсидію, відкритій в установі уповноваженого банку, або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта».
Пенсіонери будуть отримувати кошти на пенсійні рахунки в уповноважених банках або у виплатних об’єктах АТ «Укрпошта», де ці особи отримують пенсію.

Отриманням інформації з будь-яких питань, пов’язаних з призначенням житлової субсидії, одержувачі субсидії звертаються до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.
За отриманням інформації про спожиті послуги, нараховані суми за послуги, розмір заборгованості (переплати) одержувачі житлової субсидії звертаються до управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг.
За отриманням інформації про операції, здійснені за обліковим записом одержувача житлової субсидії щодо перерахування коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг, одержувачі субсидії звертаються до АТ «Ощадбанк». Інформація надається в порядку, визначеному АТ «Ощадбанк».

Громадяни, яким призначено житлову субсидію, зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми житлової субсидії, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої їм готівкою. 1 жовтня 2019 року надання субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг та на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива у грошовій формі відбувається у 2 моделях, які діють паралельно – безготівкова та готівкова.
Детальнішу інформацію щодо призначення житлових субсидій можна отримати в управліннях соціального захисту населення

Відповідні зміни запроваджені з 1 жовтня 2019 року.


Адміністрація ТОВ «ЗАКАРПАТТЯЕНЕРГОЗБУТ»

Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: