Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Китаї «зелена» енергія стала дешевшою, ніж спалювання газу - Wood Mackenzie

В Китаї «зелена» енергія стала дешевшою, ніж спалювання газу - Wood Mackenzie

Падіння цін на ВДЕ є особливо важливим на тлі скорого скасування пільг для таких проектів у 2021 році.

Компанія Wood Mackenzie опублікувала звіт про стан відновлюваної електроенергетики в Китаї, зазначивши в ньому рубіжний момент: вперше енергія ВДЕ в середньому по країні стала дешевшою, ніж електрика, отримана за рахунок спалювання газу. До 2026 році чиста енергія стане доступнішою і дешевшою і брудного варіанта – вугільних ТЕС. Про це повідомляє Hightech Plus.

Зазначається,що падіння цін на ВДЕ є критично важливим для розвитку галузі в Китаї напередодні скасування пільг для таких проектів у 2021 році.

Вартість вироблення Wood Mackenzie оцінювала за показником середньої вирівняної вартості – levelized cost of electricity (LCOE). Найдешевше мегават-годину отримати за рахунок спалювання вугілля – $50, найдорожче – за рахунок морської вітрової установки – $ 116, однак середня премія за використання чистої енергії становить близько 20%.

У Шанхаї і Цинхай ціни на ВДЕ і вугілля вже вирівнялися, а по всій країні це станеться до 2026 року. У найвідсталіших районах за ВДЕ доводиться зараз платити на 70% більше.

Ще один важливий тренд – помітне падіння вартості енергії сонця, в цьому році в Китаї вона вперше стала нижче, ніж від вітрових турбін. На початку серпня була пройдена і ще одна відмітка – сонячна енергія стала дешевшою, ніж середня ціна по мережі. Тобто проекти в цій сфері стали рентабельними без будь-яких застережень. При цьому 25 років тому в країні взагалі не було сонячних станцій, а тепер Китай – лідер за потужностями з мінімум дворазовим відривом від переслідувачів.

Нагадаємо: дані звіту дані звіту аналітиків REN 21, які працюють під егідою Програми ООН свідчать про те,що світовим лідером за обсягом інвестицій в «зелену» енергетику є Китай: в 2018 році сукупні вкладення (тобто запуск потужностей, наукові розробки, державне і приватне фінансування) там склали $91,2 млрд. Це вдвічі більше, ніж інвестували США, і близько третини від загальних вкладень в світі.

Джерело
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: