Вхiд на сайт
Авторизацiя

Робота, гроші та підлітки: коли відправляти дітей заробляти

Робота, гроші та підлітки: коли відправляти дітей заробляти
З 13 років дітям треба дати зрозуміти, що на деякі речі потрібно заробити самостійно - експерти

Готові вигулювати песиків, розносити газети і мити машини. Діти 13 років заповзято розміщують свої резюме на сайтах з пошуку роботи. Тільки на rabota.ua знаходиться 845 профайлів 13-річних, зареєстрованих за останні три місяці. Більшість з них готові взятися за будь-яку роботу, яку їм запропонують.

Підлітків на рік старше – ще більше. Охочих знайти роботу в 14 років – понад 3600. Саме з цього віку закон дозволяє працювати з дозволу батьків. А влаштуватися на роботу на загальних умовах можна тільки з 16 років.

Як батькам говорити з підлітками про роботу і як допомогти заробити дитині перші гроші, розібрався сайт "Сьогодні.

"Місячний дохід у сина невеликий, але дуже відчувається, як він подорослішав, як він мислить, як планує"
"Я особисто за те, щоб стимулювати дітей підробляти з 14 до 15 років. Це точно добре для їх особистісного розвитку", - говорить Олексій Олійник, директор видавництва Fairy Tale. Його старшому синові 15 років. Цього року він став цікавитися, де і як може заробити. Першим заробітком став покіс газону сусіда. Так він заробив перші 100 грн.

"На сьогодні у нього є чотири клієнти на газони, він допомагає мені по роботі в інтернеті і, найголовніше, у нього змінилося ставлення до грошей. Він почав їх збирати. У нього є мрії. І на них він збирає. Вже рідше купує "колу". Місячний дохід у сина невеликий, але дуже відчувається, як він подорослішав, як він мислить, як планує!" – поділився Олексій Олійник.

Говорити про гроші з дітьми можна з 10-12 років, вважає Любомир Остапів, засновник соціального проекту "Сімейний бюджет". Це можна робити двома способами: через фінансові настільні ігри та через кишенькові гроші. А з 13 років дітей можна стимулювати підробляти. У цьому віці у підлітка з'являються бажання мати речі, які коштують дорожче. Тому батьки повинні домовитися: ось твій бюджет на харчування та одяг, якщо тобі треба новий смартфон або піти на концерт, ти повинен придумати, як на це заробити.

"Робота для підлітка це не тільки про гроші. Так у дитини формуватиметься трудова етика, розуміння, що в житті треба працювати, щоб чогось досягти. Коли підліток потрапляє до команди, наприклад в "МакДоналдсі" в 16 років, то він вчитиметься працювати в команді, відповідальність. І це набагато важливіше, ніж гроші, які він заробить", – зазначає Остапів.

Як знайти підлітку роботу
Якщо дитина сама проявляє бажання заробляти, батьки можуть допомогти. Наприклад, в пошуку роботи, порадити напрямок. Розповісти, на що треба звертати увагу при розмові з роботодавцем.

"Коли дитина проявляє бажання підробляти, потрібно обговорити, як вона бачить свою роботу, де братиме на неї час. А ще допомогти зрозуміти, дійсно дитина хоче працювати чи йде на це під впливом моди і розмов з друзями. Чи, можливо, боїться фінансових труднощів в родині і хоче таким чином допомогти. Треба говорити, робити висновки для себе, ділитися своїм досвідом, знайомити з правильними людьми", – радить Олена Єременко, власниця інтернет-магазину "Товстосум" і мама дочки-підлітка.

Шукати роботу через резюме Любомир Остапів не рекомендує. Зробити це підлітку без досвіду роботи буде неймовірно складно. По-перше, в законодавстві є обмеження, і багатьох роботодавців це зупиняє. По-друге, навряд чи хтось шукатиме дітей через сайти з пошуку співробітників.

"Якщо підліток хоче підробляти кур'єром, то він може сам шукати замовлення на тому ж kabanchik.ua і брати їх. Це буде набагато ефективніше, ніж запостити своє резюме і чекати, поки йому дадуть кур'єрську роботу. Для підлітків я б порадив "Книгу юного підприємця" Сергія Біденка та Ірини Золотаревич. Там досить багато способів. Це можуть бути елементарні речі – як вигул собак, підробіток нянею, покіс газону, вирощування овочів і зелені і так далі", – зазначає Любомир Остапів.

Роботодавці, закон і підлітки
В Україні не вистачає кадрів, скаржаться роботодавці. Особливо некваліфікованих працівників. А трудове законодавство дуже жорстке по відношенню до дитячої праці, каже Євгенія Дубинська, власник групи компаній "Домком".

"Роботодавцю легше не виконати замовлення, ніж мати справу з неповнолітніми. Але підліток однозначно повинен мати досвід трудової діяльності. Це дозволить йому розширити кругозір, отримати досвід і просто зрозуміти ціну грошей. Для того щоб роботодавці брали їх на роботу, держава повинна це стимулювати, давати пільги компаніям, які беруть підлітків", – зазначає Євгенія Дубинська.

За українським законодавством, прийом на роботу осіб молодше 16 років не допускається. Як виняток, підлітки можуть виконувати легку роботу. Але і для цього потрібна згода одного з батьків. Робота повинна бути легкою і не завдавати шкоди здоров'ю та не порушувати процес навчання.

Також не допускається восьмигодинний робочий день неповнолітніх:

учні віком від 14 до 15 років, які працюють під час канікул, можуть працювати не більше 24 годин на тиждень (ст. 51 КЗпП).
від 15 до 16 років – до 24 годин на тиждень (включно);
від 16 до 18 років – до 36 годин на тиждень (включно);

Роботодавці не проти таких обмежень. Але в законодавстві є прогалини, вважає Руслан Соболь, голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу.

"Я бачу недопрацювання – і наше як бізнесу, і держави. Нам потрібно вибудувати платформу, на якій молодь могла б спробувати себе в професії. Повинна бути державна програма, яка б, наприклад, звільняла підприємства платити податки від заробітної плати за прийом підлітків, які хочуть спробувати себе в професії. Це була б взаємовигідна співпраця бізнесу, держави і підлітків. Це могло б навіть допомогти їм визначитися в житті, подобається їм цей напрямок, чи ні", – зазначає Руслан Соболь.
Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: