Вхiд на сайт
Авторизацiя

Чим Україні корисний досвід Індії в розвитку "зеленої" енергетики

Чим Україні корисний досвід Індії в розвитку "зеленої" енергетики

"Зелена" енергетика набирає обертів не лише в закордонних країнах, але віднедавна і в Україні. Але чим досвід Індії може бути корисним для нашої країни - читайте у матеріалі Петра Багрія, співвласника компанії "Кліар Енерджі".

У зв'язку з впровадженням ринку електроенергії абсолютно невиправдано під удар потрапили компанії, які займаються генерацією е / е з "зелених" джерел енергії. Існують побоювання, що ДП "Гарантований покупець" виявиться не дуже гарантованим. Вже місяць розрахунок з генеруючими компаніями відбувається не в повному обсязі. Міжнародні інвестори заморозили свої проекти, всі завмерли в очікуванні. В контексті останніх подій на ринку альтернативної енергетики мені згадався досвід Індії в сфері розвитку альтернативної енергетики.

Практично кожен день ми бачимо ті чи інші новини про альтернативну енергетику. Ні для кого вже не секрет, що для стійкого розвитку нашої планети ідеально підходять саме поновлювані джерела енергії. Планета нагрівається швидше, ніж будь-коли. Якщо раніше це бачили вчені, які вивчають зміни клімату, то зараз це відчуває на собі практично кожен житель нашої планети. А ось відносно нещодавно, через потепління, в буквальному сенсі, загинули люди. Мова про невелике місто на півночі Аляски — Уткіагвік.

За даними Центру досліджень клімату Аляски, Уткіагвік за перші три місяці 2019 року 28 раз побив денний температурний рекорд. Через стабільно низьку температуру, в місті є так звані, "крижані траси", які знаходяться на озерах і річках, а до деяких населених пунктів взагалі можна дістатися тільки снігоходами. Так ось, з початку 2019 року через те, що лід почав танути раніше ніж передбачено, загинули вже 5 осіб.

У контексті розвитку альтернативних джерел енергії ми часто бачимо рекорди нашої країни в цій сфері. Це справді так, з введенням "зеленого тарифу" українська альтернативна енергетика переживає небувалий ріст. Так само часто бачимо новини про Німеччину, Данію та інші європейські країни. Але сьогодні я хотів би звернути вашу увагу на іншу величезну країну, яка обрала для себе довгий, але ефективний шлях розвитку альтернативної енергетики — Індію.

Країна з населенням близько 1,5 млрд. людей розвивається дуже швидкими темпами, але через велику територію та інші історичні особливості, на сьогоднішній день, понад 310 млн. жителів Індії все ще знаходяться без електрики. За різними прогнозами, Індія буде споживати близько 25% світового обсягу всієї електроенергії. Цікаво те, що цю країну можна привести в приклад як максимально різнопланову в сфері використання альтернативних джерел енергії. При цьому більшість членів уряду, на перше місце ставлять саме розвиток альтернативної енергетики.

Першість в цьому процесі взяв на себе прем'єр-міністр Нарендра Моді. Ще на самому початку своєї каденції він оголосив, що розвиток енергетики один зі його основних пріоритетів. Для досягнення цієї мети до 2022 року Індія планує вийти на показник 175 ГВт / год електроенергії з ВДЕ, при цьому не менше 100 ГВт / год повинні генерувати сонячні електростанції.

За даними Bloomberg, найближчим часом уряд планує виділити $3,1 млрд на виробництво фотоелектричних панелей. До речі, нещодавно в Індії запрацювала одна з найбільших електростанцій в світі. Її потужність 648 Мвт, складається вона з 2,5 млн сонячних панелей і може забезпечити електроенергією 150 000 індійських сімей. Ще один мегапроект — станція неподалік від водосховища Лун'янся, яка займає 23 кв. км і має потужність в 850 мегават.

До 2030 року 40% енергії в Індії буде генеруватись з поновлюваних джерел. Для цього по всій країні побудують 10 великих сонячних секторів. Кожен сектор буде займати близько 10 000 гектар. Індія має величезні передумови саме до розвитку сонячної енергетики, 300 днів у році в країні сонячно. Якщо уряду вдасться реалізувати ці плани, то всі станції на ВДЕ будуть виробляти таку кількість енергії, як приблизно 100 атомних станцій. Але при цьому ВДЕ не несе ніяких ризиків для навколишнього середовища.

Не менш амбітні плани у країни і в плані розвитку екологічного транспорту. За даними Грінпіс, ​​щороку в Індії помирає близько 2,3 млн людей через захворювання, пов'язаних із забрудненням повітря. Нещодавно, міністр енергетики Піюш Гойа на щорічній зустрічі з промисловцями в Нью-Делі оголосив про плани уряду після 2030 року заборонити продаж авто з ДВС, на заміну їм повинні прийти електромобілі. Таке рішення викликане реальною екологічною катастрофою, в тому ж Нью-Делі забруднення повітря в 13 разів перевищує норми, встановлені Всесвітньою організацією здоров'я.

Переводять на ВДЕ навіть залізничні станції. За заявою міністра фінансів Індії Аруна Джетлі 7000 індійських залізничних станцій будуть забезпечуватися електрикою від сонячних електростанцій. Уже розпочато відповідні роботи на 300-х об'єктах. Всього в Індії 7137 залізничних станцій (за станом на березень 2015 року).

Окрему увагу уряд приділяє питанню сільських громад. Економіка альтернативної енергії змінить соціально-економічну картину і в сільському господарстві. За словами міністра транспорту Індії Нітіна Гадкарі, для сільських громад уряд хоче запропонувати виробляти етанол з біомаси, в тому числі з соломи бавовнику, пшеничної соломи, стебел рису. Це дозволить країні заощадити близько $75 млрд. Реалізація цього плану дозволить вбити одразу двох зайців. Сільські громади отримають новий поштовх до розвитку, а держава виграє від скорочення імпорту нафти. Уряд і тут ставить амбітну мету досягти нульового імпорту нафти, а її замінити етанолом, метанолом і біо-зрідженим природним газом власного виробництва.

Такий наполегливий підхід уряду вже дає результат. У країну потягнулися іноземні інвестиції в ВДЕ. Компанії з усього світу фінансують невеликі заводи в селах або будівництво величезних сонячних електростанцій. Уже зараз це абсолютно економічно виправдано, один кВт \ год електроенергії сонця коштує дешевше його виробництва з вугілля.

У чому відмінність нашого підходу від індійського? Якщо в Індії першість в процесі впровадження "зелених" технологій взяла держава спільно з приватними компаніями, то у нас першість в цьому плані поки тримають приватні компанії. Ми просимо від держави лише одного - не втручатися і в повному обсязі виконувати взяті на себе зобов'язання.

Бізнес




Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram: https://t.me/zak_kor

Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: