Вхiд на сайт
Авторизацiя

Біль голови – найчастіша скарга на прийомі у лікаря-невролога

Біль голови – найчастіша скарга на прийомі у лікаря-невролога


Про найбільш поширені проблеми, з якими звертаються до лікаря-невролога амбулаторно, ми поспілкувались з лікарем-неврологом МЦ “Діамед” Гирявець Мирославою Василівною:

- Біль – одна з найбільш розповсюджених скарг, з якою пацієнт звертається до лікаря. Це фізіологічний феномен, що інформує про шкідливий вплив для нашого організму, або ж про можливу потенційну небезпеку для нього. Біль несе захисну і застережливу функцію. Міжнародна асоціація вивчення болю (International Association for the Study of Pain) визначає біль як “неприємний сенсорний і емоційний досвід, пов'язаний з наявним або можливим пошкодженням тканин, або описується з точки зору такого пошкодження”

- Яких біль найбільше турбує пацієнтів?
- Найчастіше пацієнтів турбує біль голови та біль в нижній частині спини.

- Які причини болю голови?
- Згідно Міжнародної класифікації болю голови, біль голови та лицевий біль поділяють на первинний (не пов’язаний з іншими захворюваннями), вторинний чи симптоматичний (обумовлений органічним ушкодженнями голови та шиї або системними захворюваннями), та больові краніальні невропатії, інші види болю голови та лиця. До первинного болю голови відносять мігрень, біль голови напруги, кластерний біль голови, інші трігемінальні (автономні) цефалгії та інший первинний біль голови.

- З яким з цих видів болю голови найчастіше звертаються пацієнти?
- Дуже часто пацієнти на запитання: “Що Вас турбує?”.- Відповідають: “Мігрень”, завжди уточнюю, що вони мають на увазі під цим поняттям. Досить часто виявляється, що це інший вид болю, зокрема, біль голови напруги..
Термін «мігрень» (migraine) походить від давньогрецького hemikranios – «півголови», що описує однобічну локалізацію болю у більшості хворих. Мігренозний біль голови, зазвичай, однобічний, пульсуючого характеру, інтенсивний, тривалістю від 4-72 год, посилюється при фізичних навантаженнях. Напади супроводжуються нудотою, блюванням, фото- та фоно-(звуко)чутливістю. Існує певна варіабельність інтенсивності, частоти та інших деталей болю голови як у окремих пацієнтів, так і в одного пацієнта від атаки до атаки. Поширеність болю голови напруги в загальній популяції становить від 30% до 78%. Цей тип цефалгії може зустрічатися в будь якому віці та описується як двобічний біль, що обіймає всю голову, стискаючого характеру (відчуття«шолому»), помірної інтенсивності. Супутні симптоми, на зразок нудоти, блювання, не відмічаються, однак іноді має місце фонофобія. Тривалість коливається від годин до днів чи, навіть, тижнів (хронічний біль голови напруги).

- Які додаткові методи треба виконати для підтвердження діагнозу?
- Діагностика первинних форм є клінічною, тобто базується на аналізі скарг, анамнезу, даних об’єктивного обстеження пацієнта. Додаткові методи дослідження при первинному болю голови є малоінформативними та не дозволяють виявити специфічних структурних змін. Тобто ті незначні відхилення, що виявляються при рентгенологічних, лабораторних та інших обстеженнях, зазвичай, не є причиною болю і виявляються також і у інших осіб.

- А що стосується вторинного болю голови?
- На відміну від первинних форм, при підозрі на вторинний характер цефалгії необхідним є ретельне обстеження пацієнта з використанням доступних додаткових методів обстеження. Основним завданням діагностики вторинного болю голови є виявлення причинного (первинного) захворювання: біль голови, пов'язаний з травмою, інфекцією, судинними ураженнями, об’ємним утворенням головного мозку та ін.

- Що може насторожити пацієнта та коли необхідно чим швидше звернутися за допомогою?
- Вкрай важливим є виявлення у пацієнтів патологічних симптомів, що насторожують – «сигналів небезпеки» («rеd flags»). До них відносять будь-які вогнищеві зміни неврологічного статусу, зміни свідомості, гострі когнітивні та психічні розлади, лихоманка, міалгії, артралгії тощо.

- Як підтвердити діагноз?
- Звичайно ж це анамнез, дані клінічного огляду та додаткові методи обстеження, серед яких загальноклінічні аналізи, рентгенографія, магнітно-резонансна чи комп’ютерна томографія голови, дуплексне-сканування екстракраніальних судин. Всі ці додаткові обстеження можна виконати в МЦ “Діамед”.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: