Вхiд на сайт
Авторизацiя

Долар дешевше 30 гривень і "заморозка" зарплат: чого чекає український бізнес

Долар дешевше 30 гривень і "заморозка" зарплат: чого чекає український бізнес
Національний банк України (НБУ) провів традиційне опитування керівників українських підприємств, яке показало, що в другому кварталі оптимізм вітчизняного бізнесу виріс. Так, українські компанії покращували очікування щодо економічного зростання в Україні і розвитку власного бізнесу, а також розраховували, що інфляція сповільниться, а девальвація гривні ослабне. Про це повідомила прес-служба Нацбанку.

Очікування бізнесу щодо ситуації в країні
Погляд бізнесу на майбутню інфляцію став більш позитивним через оптимістичні прогнози щодо курсу гривні, відзначають в Нацбанку.

Зокрема, протягом наступних 12 місяців бізнес очікує курс на рівні 28,82 грн/дол. У попередньому кварталі цей показник становив 29,32 грн/дол. При цьому більше третини компаній – 33,4% – очікує, що курс не перевищить 28 грн/дол.

"Істотно покращилися очікування бізнесу щодо інфляції. Підприємці очікують, що темп зростання споживчих цін протягом наступних 12 місяців сповільниться до 7,7%. У попередньому кварталі показник був вищий – 9%. Зросла частка компаній, яка очікує однозначного показника інфляції – до 69,8% в II кварталі 2019 з 58,9% в попередньому кварталі", - повідомили в НБУ.

Також покращилися очікування бізнесу щодо зростання обсягів виробництва. Більше третини – 38,2% – підприємств відзначають, що обсяги виробництва зростуть, і тільки 10,5% прогнозують зниження. Зростання очікують підприємства всіх видів економічної діяльності.

Очікування підприємств щодо власного бізнесу
Пожвавлення ділової активності очікують респонденти всіх видів економічної діяльності. Підприємці чекають поліпшення фінансово-економічного стану своїх підприємств, зокрема завдяки зростанню виробництва і обсягів продажів продукції, перш за все – на експорт. Для цього компанії планують збільшити інвестиції в обладнання, активніше залучати кредитні ресурси.

"Рівень ділової активності підприємств у другому кварталі 2019 року залишався високим: індекс ділових очікувань (ІДО) на наступні 12 місяців склав 117,8% (у попередньому кварталі – 119,7%)", - підкреслюють в НБУ.

При цьому майже третина компаній – 29,5% – очікували поліпшення свого фінансового стану протягом наступних 12 місяців, і тільки 6,6% – погіршення. Решта компаній не прогнозують змін. Найбільш оптимістично були налаштовані компанії у сфері будівництва.

П'ята частина компаній – 19,1% – прогнозує, що кількість працівників на їх підприємствах зростатиме. А 14,7% компаній очікують скорочення персоналу. Найбільш оптимістично налаштовані підприємства торгівлі, будівництва, а також транспорту і складського господарства.

Втім, бізнес знизив очікування з підвищення зарплати працівникам. Зросла частка підприємств (з 25,4% до 33,7%), які прогнозували незмінність витрат на оплату праці протягом наступних 12 місяців. А частка компаній, які вважали, що їхні витрати на оплату праці працівників протягом наступних 12 місяців виростуть, скоротилася до 65,4% (в попередньому опитуванні – 74,1%). Менше 1% компаній прогнозують зниження зарплат.

Частка підприємств, які планували залучати кредити протягом наступних 12 місяців, зросла до 41,5% з 38,2%. Найбільше таких підприємств у переробній промисловості, а також в енерго- і водопостачанні. Компанії, які планують брати банківські кредити, продовжують віддавати перевагу позикам в національній валюті.

Основними факторами, що за оцінками бізнесу обмежують здатність нарощувати виробництво, залишаються високі ціни на енергоносії, а також на сировину і матеріали.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: