Вхiд на сайт
Авторизацiя

"Модель суспільства-2019": вистава "З училища" викликала чималий резонанс серед ужгородців

Прем'єра вистави відбулася на Малій сцені 10-11 липня. Театральні критики та глядачі Ужгорода активно діляться враженнями про виставу у соцмережах.

"Модель суспільства-2019": вистава "З училища" викликала чималий резонанс серед ужгородців

10 – 11 липня на малій сцені облмуздрамтеатру в Ужгороді відбулася прем’єра сучасної трагедії «З училища» за мотивами однойменної п’єси білоруського автора Андрія Іванова. У нас її поставив, як і решту на малій сцені, актор і режисер, заслужений артист України Михайло Фіщенко, художниця-постановниця – лауреатка премії ім. братів Шерегіїв Людмила Бєлая. Квитки розкупили задовго до показу.

Це щось нове: в центрі – історія життя учениці «с училища» Тані (актриса Олеся Дзуринець), яка підзаробляє на базарі, торгуючи рибою. Вона має «чуства до свого препода» Сергія Романовича – його майстерно зіграв Рудольф Дзуринець. Трикутник замикає колишній «пацан» Тані – Ваня (актор і балетмейстер Дмитро Сньозик), який повернувся з зони, і потрапив туди через неї… «Я не міг не поставити цю драму, бо це моральна деградація суспільства. Хоча нині про це воліють мовчати, – коментує М. Фіщенко. – Щоб це нарешті зрозуміли, ми готові перед вами роздягатися й матюкатися». Легкого еротизму та ненормативної лексики тут не бракує, але виправдано. До речі, адаптацію п’єси та переклад зробила ужгородка Любов Павлишин. Тому нерідко мова акторів пересипана закарпатськими діалектами. Особливо в батька Тані, який пересувається на інвалідному візку, котрого файно зіграв Тарас Гамага.

Театральний критик Сергій Федака вважає: «Творчому колективу вдалося відтворити модель суспільства-2019: дезорієнтованого, розбалансованого, у стані втечі від себе. Дзеркало не надто радує, але пеняти ні на кого. Спектакль безжально, проте максимально точно ставить діагноз, а це вже – перший крок до майбутнього одужання». Київський режисер, який спеціально приїхав на прем’єру, зізнався: «Я б не взявся за цей матеріал, бо не знав би, як його поставити. А Фіщенко зміг. Мала сцена відбулася. З чим вас, колеги, й вітаю».

Олеся Дзуринець ділиться з нами: «Мені завжди хотілося зіграти негативного персонажа – повну протилежність самої себе. Набагато легше грати хороших дівчаток. Гадаю, такі ролі роблять нас універсальними акторами, відкривають по-новому». Її чоловік, Рудольф, каже, що за кілька років роботи в театрі це його перша негативна роль. «Дуже важко було грати такого персонажа. Й так само – виходити з ролі», – додає. Заради п’єси актор навіть скинув 6 кг, та й працювали без вихідних.

Прем’єра вже кілька днів жваво обговорюється в соцмережах, а це означає, що є резонанс, вона нікого не залишила байдужим. Чимало людей питають, коли буде повтор.

Оксана Штефаньо, Новини Закарпаття



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: