Вхiд на сайт
Авторизацiя

На Закарпатті розслідують два кримінальні провадження за повідомленнями про підкуп виборців

На Закарпатті розслідують два кримінальні провадження за повідомленнями про підкуп виборців
З початку передвиборної кампанії до Верховної Ради України поліція Закарпаття зареєструвала 77 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. За даними фактами розпочато два кримінальні провадження щодо можливого підкупу виборців і складено 18 адміністративних протоколів.

Як повідомив начальник управління превентивної діяльності ГУНП в Закарпатській області полковник поліції Роман Ус, у поліцію області надійшло 77 заяв та повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства.

Найчастіше в таких повідомленнях йдеться про відсутність в агітаційних матеріалах відомостей про тираж та осіб, відповідальних за їх випуск. Згідно з виборчим законодавством, друковані матеріали повинні містити, зокрема, інформацію про замовника продукції та відомості про установу, що здійснила друк. Інакше це вважається адміністративним правопорушенням, передбаченим статтею 212-13 КУпАП (Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск).

Загалом правоохоронці склали 18 адміністративних протоколів за фактами невідповідності агітаційних матеріалів вимогам закону та за фактами незаконної агітації. Усі ці адмінматеріали направлено на розгляд у суд.

Як повідомив заступник начальника слідчого управління ГУНП в Закарпатській області підполковник поліції Михайло Химинець, поліція Закарпаття розслідує два кримінальні провадження – по місту Ужгород та місту Виноградів за фактами можливого підкупу виборців (ст.160 Кримінального кодексу України).

Поліція Закарпаття наголошує на необхідності дотримання вимог законодавства під час виборчого процесу. Нагадуємо, що за порушення виборчого законодавства передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.
Зокрема, за підкуп виборців (ст.160 Кримінального кодексу України) передбачено покарання від штрафу до позбавлення волі строком від 5 до 7 років.

Кримінальну відповідальність передбачено за перешкоджання здійсненню виборчого права (ст.157 Кримінального кодексу України), за неправомірне використання виборчих бюлетенів, фальсифікації під час підрахунку голосів (ст.158 ККУ), за порушення таємниці голосування (ст.159 ККУ) тощо, інформує Відділ комунікації поліції Закарпатської області.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: