Вхiд на сайт
Авторизацiя

Поганий урожай: помідори в Україні подорожчали втричі, а картопля може стати дефіцитом

Поганий урожай: помідори в Україні подорожчали втричі, а картопля може стати дефіцитом
Експерти розповіли, як негода вбивала українські посіви

У 2019 через складні погодні умови постраждав урожай в Україні, стверджують експерти. Не виключений дефіцит картоплі, дорогих овочів, фруктів і ягід. Ціни можуть бути в три рази більші, ніж минулого року.

На грядках вже сьогодні можна бачити потьмяніле листя, в'яле бадилля і дрібну картоплю. В цьому році улюблений український овоч буквально печеться прямо під шаром землі. В Інституті картоплярства пояснюють: недостатність вологи для бульб може привести до дефіциту цього продукту на ринку.

"Високі температури, які спостерігаються сьогодні, можуть бути катастрофічними. На що це може вплинути? Може бути дефіцит продовольчої картоплі", – говорить заступник директора з наукової роботи з питань селекції і насінництва Микола Фурдига.

А ось ще на початку сезону картоплю заливало дощами. Через недостатність повітря овоч почав загнивати. Тому в Дніпропетровській, Вінницькій і частково Житомирській областях знову довелося взятися за лопати і відра.

Страждає від спеки не тільки картопля. Так, наприклад, на півдні через високі температур ускладнені перевезення черешні. Тому вже зараз вона вдвічі дорожча, ніж минулого року.

Взагалі урожай кісточкових культур в цьому році поганий, кажуть аналітики. Вплинула на це холодна весна. Втім, незначне зниження ціни все ж буде.

"Наступні кілька тижнів ми очікуємо зниження ціни по кісточкових. Ціни на абрикоси та персики, можливо, навіть опустяться до рівня минулого року. Але сьогодні вони дорожчі, тому що тільки з'явилися на ринку", – говорить аналітик овочевого ринку Тетяна Гетьман.

Від нестабільної погоди страждають також капуста і перець. Але найбільша неприємність відбувається з томатами. Через зливи на Закарпатті ціни на помідори в три рази дорожчі, ніж в минулому році.

Однак уже в липні на ринку з'явиться урожай з півдня, і тоді помідори істотно подешевшають, стверджують експерти.


Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: