Вхiд на сайт
Авторизацiя

Дім диких тварин: як через 33 роки після катастрофи змінилася природа Чорнобиля

Дім диких тварин: як через 33 роки після катастрофи змінилася природа Чорнобиля
Відсутність людей у зоні робить свою справу – там з’являються унікальні види тварин та птахів

Біолог Сергій Гащак із Чорнобильського центру з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів та радіоекології давно досліджує екологію зони й за допомогою фотопасток фіксує місцеве біорізноманіття. Про це пише "НВ".

Зазначається, що біолог працює у зоні з 1990 року.

Він каже, що попри радіацію, відсутність людей у зоні робить свою справу: там з’являються унікальні види тварин та птахів.
Зокрема, зростає кількість лосів, оленів, вовків, рисей, коней Пржевальського, є бурі ведмеді та навіть з’явились зубри.

"Кілька років тому науковці отримали фотодокази, що на території зони є зубри, які могли зайти сюди з території Білорусі", – розповів учений.
За його словами, у Чорнобильській зоні вже фіксують полювання цілих зграй вовків, що зняти у дикій природі вважається рідкістю. Вченим вдалось зафіксувати триденне полювання і боротьбу вовків з величезним дорослим оленем.

Рідкісні чорні лелеки, які не надто люблять людський гамір, почали заселяти зону відчуження й часто потрапляють в об'єктиви фотопасток.

Сергій Гащак зауважив, що бачить майбутнє зони, як унікального природнього заповідника дикої природи.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: