Вхiд на сайт
Авторизацiя

10 лайфхаків для подорожей з дітьми

Подорожами з маленькими дітьми зараз нікого не здивуєш. Підгузники, баночки з пюре, сумки-холодильники, гамаки для немовлят та інші гаджети дуже полегшують життя сучасним батькам. І все ж страхів у батьків, особливо тих, хто їде з дитиною вперше, залишається достатньо. Страшно, що дитина захворіє, буде кричати в літаку, якщо закладе вуха, чи що акліматизація буде важкою. Юлія Новосад, експертка з туризму, розповідає, як підготуватися до подорожі з дитиною.

10 лайфхаків для подорожей з дітьми

1. Не думайте, що відпочинок з дитиною буде схожий на відпочинок до її народження
Чим раніше ви це зрозумієте, тим краще для всіх. Часу на читання книжок чи журналів на пляжі, спокійний заплив у хвилях, релакс із чашкою кави, найімовірніше, не буде. Або він буде дуже обмежений та не тоді, коли вам потрібно. Відвідати всі визначні пам’ятки навколо, як ви це робили раніше, теж навряд вдасться.Тому краще заздалегідь скласти список того, що ви хочете встигнути зробити, побачити, придбати. Коли пройдуть перші два-три дні на новому місці, ви зможете розподілити справи зі свого списку рівномірно по днях, не залишаючи все на кінець поїздки. Головне – не панікувати та не засмучуватися, а спокійно їхати чи йти з дитиною туди, куди ви хочете, коли вона нагодована та в гарному настрої.

2. Майте на увазі, що в подорожах дитина розвивається краще, ніж у дитячому садочку чи на гуртках
Будь-яка поїздка для дитини – це нові враження (готель, новий парк, інша картинка на вулиці), нова їжа, нові обличчя та різні ситуації: на дитячому майданчику немає звичних гойдалок, може раптово піти дощ тощо. Де ще дитина стикнеться з подібними речами відразу? А отриманий досвід рано чи пізно обов’язково знадобиться, до того ж у найменш очікувані моменти.

3. Ставтеся до подорожей як до частини життя
Вирушаючи з дитиною в дорогу, не думайте, що подорож – це тимчасова незручність. Думки на кшталт «ой, нам би тільки переліт пережити» чи «ми зараз з’їздимо, побудемо в іншому місці, а потім повернемося додому і все буде добре» не дають упевненості. Навпаки, ви тільки й чекатимете, коли все закінчиться та ви опинитеся вдома. Політ на літаку, поїздка на автомобілі чи потязі теж не повинні бути просто часовим проміжком, коли тіло переміщується з пункту А в пункт Б, це таке ж життя, як і все решта.

4. Не хвилюйтеся заздалегідь
Поїздки з дітьми здаються страшними до тих пір, поки ви не зробили перший крок. Коли ви вже в процесі, то все проживається набагато простіше, ніж уявлялося. Наприклад, коли я вперше сіла в літак із тримісячним сином, то мені буквально довелося себе змусити не панікувати через те, що в нього, можливо, закладе вуха під час зльоту. Я просто тримала напоготові пляшечку з водою. У результаті все пройшло добре, а я зробила висновок: не варто придумувати проблему, доки ти з нею не стикнувся.

5. Зберіть хорошу дорожню аптечку та зробіть медичне страхування
Про ліки, які знадобляться у поїздці, можна почитати в цьому матеріалі. На дитину краще оформлювати розширений вид страхування. Таке коштуватиме дорожче, але спатимете ви спокійніше. Заздалегідь дізнайтеся в страхової компанії, з яким кол-центром вона співпрацює. Зателефонуйте туди та запитайте, чи є україномовні лікарі в тому місті та курорті, куди ви їдете. Запитайте, чи приїде лікар за викликом чи вам доведеться самостійно їхати до лікарні за необхідності. Дізнайтеся, де вона розташована та як туди добиратися.

6. Візьміть у дорогу їжу для дитини
Навіть якщо вам летіти дві години і ви знаєте, що в аеропорту ви підете в кав’ярню чи бізнес-зал, їжа та напій для дитини мають бути із собою завжди. Це правило, яким у жодному разі не можна нехтувати. Тим паче що на пасажирів із дітьми не діє заборона на перевезення рідини та іншої їжі. По-перше, дитина може зголодніти уже дорогою в аеропорт. По-друге, ви можете застрягнути в черзі чи затриматися під час огляду та не встигнете зайти в кав’ярню. По-третє, рейс можуть затримати чи перенести.

Із собою можна взяти крекери, порізані на шматочки сухофрукти, батончики з мюслі, печиво. Подумайте про те, що любить ваш малюк, але що ви рідко йому даєте. Подорож – саме той момент, коли можна дозволити з’їсти цукерку чи кіндер-сюрприз, від одного разу шкоди не буде.

7. Заздалегідь подумайте про набір іграшок, які візьмете в літак
Ще одне непохитне правило: іграшок в дорозі багато не буває. Організувати та придумати заняття для дитини в літаку – важлива задача батьків. Всі діти різні, і що влаштувати в якості розваги саме для вашої дитини, знати можете тільки ви. На час подорожі ви маєте стати трохи фокусником, який у найменш очікуваний момент може дістати новий блокнот, машинку, міні-конструктор, наліпки чи олівці.

8. Підготуйте дитину до поїздки
Звичайно, немовлят до року цей пункт не стосується. А зі старшими дітьми варто поговорити про майбутню подорож. Поясніть, куди та для чого ви їдете, чим збираєтеся там займатися. Покажіть дитині фотографії чи відео моря, гір, міста, розкажіть цікаву історію про нове місце. Обов’язково розкажіть про аеропорт, можна знайти красивий віммельбух та інші книги на цю тему.

Я, наприклад, завжди розповідала сину про здачу багажу, паспортний контроль, митницю, відповідала на всі його питання і брала для нього книжку з наліпками про аеропорт. Я й кліпнути не встигла, як він вивчив усю послідовність дій. Із трьох років він відчуває себе в аеропорту, як риба у воді, та підказує мені, що ми будемо зараз робити, шукає кафе, таблички з номерами.

9. Просіть про допомогу
Це більше стосується тих, хто подорожує з дітьми віком до трьох років. Під час посадки на літак, наприклад, сім’ї з такими малюками завжди пропускають без черги. І це значно економить час і сили та полегшує життя. Якщо про пріоритетну посадку не оголосили в мікрофон, то можна спокійно підійти до стійки та запитати, чи пропустять вас. У 99,9% випадків відповідь буде позитивною.

10. Пам’ятайте, що дітям добре всюди, якщо поряд спокійні батьки
Діти відразу відчувають наш стан та настрій. Вони, наче губка, вбирають те, що відчуваємо ми, і починають вести себе так само. Знаю по собі: якщо я напружена, син моментально це підхоплює, починає капризувати, перестає мене чути. Тому заздалегідь налаштуйтеся на позитив, думайте про подорож як про зміну обстановки та про нові приємні враження.

The Village Україна


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: