Вхiд на сайт
Авторизацiя

Порушення прав нацменшин: закарпатські депутати звернулись до президента щодо Закону про мову

Як повідомляє УНІАН, за проект рішення «Про звернення Закарпатської обласної ради щодо Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» проголосували 35 депутатів. Депутати Закарпатської облради просять Зеленського направити Закон про мову до Конституційного суду.

Порушення прав нацменшин: закарпатські депутати звернулись до президента щодо Закону про мову

Хоч наразі текст звернення не опублікований на офіційному сайті Закарпатської облради, однак депутати звернулись до президента Зеленського щодо направлення закону про функціонування української мови як державної до Конституційного суду України.

За словами голови облради Михайла Рівіса, документ опублікують після того, як апарат опрацює його і внесе певні поправки.

— Це звернення до президента Володимира Зеленського, щоб він розглянув можливість направлення закону про функціонування української мови як державної до Конституційного суду. Чому? Тому, що є думка, що цим законом звужуються права нацменшин, а Конституцією це прямо заборонено. Якщо Конституційний суд вирішить, що це правильно, ми не будемо мати ніяких зауважень, — додав голова Закарпатської облради.

Нагадаємо, 25 квітня депутати Верховної Ради України ухвалили законопроекту «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Одразу після прийнятого рішення, голова ГО "Товариства угорської культури Закарпаття" та голова Демократичної спілки угорців України направили звернення до Президента, в якому просять Порошенка не підписувати Закон про мову.

У заяві йдеться про те, що ухвалений Верховною Разою закон ніби є дискримінаційним, "що в основі порушує людські права громадян України, радикально обмежує права національних меншин України".

Однак, 15 травня, Порошенко таки підписав закон Про функціонування української мови як державної.

Міністерство закордонних справ Угорщини досить стримано відреагувало про підписання Президентом України "Закону про мову".

Угорський уряд сподівається, що вирішить питання навколо угорців, що проживають в Україні, з новим президентом - Володимиром Зеленським.

Також, Угорщина відреагувала на закон про мову в Україні, вдвічі збільшивши допомогу закарпатським угорцям.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: