Вхiд на сайт
Авторизацiя

Про причини і ліквідацію наслідків нинішнього паводка розповіли в облдержадміністрації

Про причини і ліквідацію наслідків нинішнього паводка розповіли в облдержадміністрації
Сьогодні, 24 травня, в прес-центрі облдержадміністрації відбулася прес-конференція в.о. голови ОДА Ярослава Галаса, начальника управління ДСНС в області Романа Гудака і представника Басейнового управління водних ресурсів р. Тиса Володимира Чіпака.

Йшлося про причини, перебіг і ліквідацію наслідків паводка, який цими днями завдав лиха закарпатцям, повідомляє прес-центр Закарпатської ОДА.

– На жаль, цьогорічна велика вода забрала у Воловці життя 11-річного школяра, який під час навчання пішов до річки. Сьогодні його тіло знайшли рятувальники. Головною причиною виникнення паводка є аномально великі опади: упродовж двох днів випало 120 мм, а це місячна норма, – повідомив Ярослав Галас. – Грунт внаслідок цього був перезволожений, річки повні, а до цього додалася ще й хвиля опадів з Польщі і Словаччини. Усугубили наслідки дощу захаращеність гірських потічків і недостатньо зроблені берегоукріплення. Причина останнього – в браку фінансування.

При щорічній потребі у 160 млн грн області з держбюджету виділяється близько 20-ти. А оскільки Закарпаття є дотаційним краєм, то самотужки вирішити цю проблему не може. Ми акумулюємо на ці потреби з обласного і місцевих бюджетів лише 7-8 млн грн на рік.

Виконувач обов’язків голови облдержадміністрації додав, що скерував в РДА листи про створення комісій, які упродовж тижня-двох мають задокументувати завдані великою водою збитки. Якщо такі перевищать 63 млн грн, влада звертатиметься до уряду з проханням виділити кошти з Резервного фонду. З обласного бюджету на ліквідацію наслідків стихії виділено 2,5 млн грн. Частину цих коштів буде використано на придбання паливно-мастильних матеріалів для насосних станцій.

Роман Гудак повідомив, що подекуди на Закарпатті за два дні випало до 180% опадів від норми. Підтопленими виявилися 585 дворогосподарств, 111 будинків, 484 підвали, 1700 га сільгоспугідь, 170 га пасовищ, пошкоджено 15 мостових переходів, а один міст зруйновано. Рятувальники продовжують відкачувати воду пересувними станціями.

Володимир Чіпак акцентував на недостатньому фінансуванні протипаводкової програми «Тиса» з держбюджету. Нині виділених коштів хватає лише на зарплату працівникам і лише 10% залишається на берегоукріплення. Створений раніше протипаводковий комплекс нині спрацював. У результаті площа підтоплень не збільшилася. Однак, якщо не будувати нові дамби і не ремонтувати діючі, незабаром наслідки повеней будуть гіршими. Посадовець також повідомив, що паводкова хвиля ще не пройшла, але її висота не повинна спричинити нових руйнувань.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: