Вхiд на сайт
Авторизацiя

На ужгородську сцену повертаються легендарні "Жменяки"

На ужгородську сцену повертаються легендарні "Жменяки"
Постановку відомого твору можна буде переглянути вже цієї неділі, 26 травня, о 18.00 в Закарпатському облмуздрамтеатрі.

У неділю, 26 травня, о 18.00 в Закарпатському академічному обласному українському музично-драматичному театрі відбудеться прем’єра вистави «Жменяки» за романом Михайла Томчанія. Сценічну версію підготував головний режисер, народний артист України Анатолій Філіппов, який і втілив її на сцені.

«Жменяки» по праву вважається найкращим закарпатським романом ХХ століття. Вони були перекладені російською, угорською, латиською мовами. Родинна сага про закарпатське село, що побачила світ у 1964 році, одразу привернула увагу театралів.

Уже через три роки головний режисер Закарпатського обласного українського музично-драматичний театру О.Гриб у співавторстві з М.Томчанієм винесли на суд глядачів виставу «Жменяки», музику до якої написав відомий композитор С.Мартон.

Пізніше вистава «Жменяки» в театрі міста над Ужем поновлювалася ще двічі: в 1970 році – заслуженим артистом України М.Білецьким, а в 1976 році – народним артистом УРСР Я.Гелясом. Вона з великою цікавістю сприймалася й далеко за межами області, в тому числі в Румунії і Чехословаччині, куди театр їздив на гастролі.

Цікаво відзначити, що поставлені народним артистом України Ярославом Гелясом «Жменяки» були зняті редакцією драматичних та художніх передач українського телебачення як телевистава, яка була показана в числі семи кращих театральних вистав України, відібраних для участі в республіканському конкурсі.

У 1986 році за мотивами роману створено трисерійний фільм «Сила землі» (автор сценарію В.Руснак, режисер – заслужений артист УРСР А.Шестопалов), який часто показували на центральному та республіканському телебаченні. Це поки що єдиний наш міні-серіал, знятий за твором закарпатського автора.

Нині, у 105-ий рік від народження Михайла Томчанія, «Жменяки» вчетверте повертаються на велику театральну сцену Закарпаття, ще раз демонструючи, що людське життя -- коротке, а мистецтво – вічне.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: