Вхiд на сайт
Авторизацiя

Верховна Рада обрала дату інавгурації Зеленського

Верховна Рада обрала дату інавгурації Зеленського
Інавгурація новообраного президента Володимира Зеленського відбудеться 20 травня. Відповідне рішення прийняла Верховна Рада на засіданні 16 травня – за проголосували 315 нардепів.

Проект постанови подав депутат Віталій Купрій, перед тим депутати не підтримали 2 постанови про проведення інавгурації 19 травня.

Загалом нардепи розглядали сім проектів постанов, три з яких пропонували провести інавгурацію 19 травня, інші – 17 травня, 20 травня, 26 травня та 28 травня. Один з авторів проекту постанови про дату інавгурації 28 травня Андрій Тетерук відкликав свій проект під час обговорення.

Ми прийняли рішення щодо проведення урочистого засідання Верховної Ради, присвяченого складанню присяги на вірність народу України новообраним президентом Зеленським 20 травня о 10 ранку,– сказав спікер Верховної Ради Андрій Парубій.

Нардепи голосували за кожну із постанов у порядку їх подання. Перші дві постанови №10270 (інавгурація 19 травня об 11:00) авторства Сергія Міщенка та №10270-1 (19 травня о 10:00) авторства Віктора Балоги не набрали необхідної підтримкм нардепів.

Як голосували депутати:

"Блок Петра Порошенка" – 116 голосів

"Народний фронт" – 66 голосів

"Опозиційний блок" – 20 голосів

"Самопоміч" – 16 голосів

"Відродження" – 6 голосів

"Радикальна партія Олега Ляшка" – 19 голосів

"Батьківщина" – 18 голосів

"Воля народу" – 16 голосів

Позафракційні нардепи: – 38 голосів

Яку дату пропонували у Зеленського?
Зазначимо, сам новообраний президент хотів провести інавгурацію 19 травня. У команді Зеленського саме такий вибір пояснювали тим, що хочуть уникнути "транспортного колапсу" в Києві (19 травня – неділя). При цьому там зазначали, що Верховна Рада відтягувала голосування за дату інавгурації через "страх депутатів перед розпуском".

Верховна Рада обрала дату інавгурації Зеленського

Що Зеленський планує робити після інавгурації?
Серед перших ініціатив Перемога Зеленського на виборах: чого слід очікувати від нього як президента України – законопроекти про зняття недоторканності з президента, народних депутатів, суддів, про імпічмент президента та відкликання нардепа. Окрім того, він пропонує проводити вибори до парламенту та місцевих рад за відкритими списками, а за "кнопкодавство" та прогули засідань – позбавляти мандатів.

Переможець президентських перегонів ще раніше заявляв: він іде у президенти України лише на один термін, що триватиме 5 років. За цей час він обіцяє подати перший законопроект "Про народовладдя", який повинен формувати головні завдання для влади, зокрема через референдуми. Зеленський також пропонує провести референдум щодо вступу України до НАТО, а зарплату для українських військових зробити на "рівні натівських стандартів".

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: