Вхiд на сайт
Авторизацiя

Загальне декларування дозволить економити: як це працюватиме

Загальне декларування дозволить економити: як це працюватиме
У поданні команди нового президента України Володимира Зеленського, введення обов'язкового загального декларування дозволить не тільки успішно боротися з корупцією, а й дасть чесним платникам податків можливість економити. А також допоможе виховати в українців звичку вважати свої витрати і не переплачувати державі.

"Загальне декларування – шлях до зменшення тих сум, які людина платить як податки. На жаль, ми, українці, не звикли рахувати гроші, які платимо як податки. Але весь світ уже живе інакше. Насправді це нормальна практика, коли людина веде свою фінансову історію. І це те, до чого повинні прагнути і ми", – говорить Данило Гетманцев – професор кафедри фінансового права КНУ ім. Шевченка, радник президента Володимира Зеленського, який курирує питання оподаткування.

Економити на оподаткуванні, виявляється, можна не тільки шляхом приховування доходів, ухилення від сплати податків і т.п., а й цілком легально: використовуючи податкові знижки, які передбачає українське законодавство. Про них сьогодні мало хто знає, а користуються ними ще менше.

Коли можуть дати податкову знижку
Підстави перераховані в статті 166 Податкового кодексу.

За підсумками фінансового року людині можуть зменшити оподатковуваний дохід, тобто повернути податок, сплачений з таких сум:

- відсотки за іпотечним кредитом (або частина цієї суми), якщо людина зареєстрована за цією адресою, або частину інвестицій в нерухомість;
- суму пожертвувань благодійним організаціям (але не більше 4% оподатковуваного доходу за рік)
- кошти, сплачені платником податків за навчання (своє власне або дітей) в школі, дитсадку, вузі і т.д.;
- вартість платних медичних послуг (отриманих особисто або родичем першого ступеня), в тому числі з протезування зубів, косметичних операцій, лікування тютюнової чи алкогольної залежності, аборту, покупку низки ліків та т.д.;
- витрати на страхування (в розмірі прожиткового мінімуму за звітний рік, помноженого на коефіцієнт 1,4);
- витрати на допоміжні репродуктивні технології та усиновлення (не більше ніж третину заробітної плати за звітний податковий рік);
- суму витрат на переобладнання автомобіля на споживання газу або інше біопаливо;
- внутрішньо переміщеним особам – частину коштів на оренду житла (в сумі до 30 мінімальних зарплат).
Незважаючи на досить широкий перелік підстав для податкової знижки, Данило Гетманцев вважає, що він не можна порівняти з аналогічними списками в розвинених країнах, і його потрібно розширювати.

"Зараз у нас, звичайно, перелік податкових знижок, який міститься в ст. 166 Податкового кодексу, дуже вузький. Його можна значно розширювати. Наприклад, у багатьох країнах існує податкова знижка на суму путівки для відпочинку в межах цієї країни. У нас такого наразі немає", – зазначив Данило Гетманцев.

Як отримати податкову знижку
Щоб претендувати на податкову знижку, платник податків повинен обов'язково заповнити і подати до податкової служби декларацію про доходи. І в ній вказати суму податкової знижки та підстави для неї. Саме тому можливість законним чином зменшити розмір податкових платежів команда нового президента розглядає як стимул і причину введення в Україні загального декларування.

Як пояснила юрист ЮФ "Ілляшев та Партнери" Ніна Бец, податкова знижка – це сума вже сплаченого податку, яка може бути компенсована державою.

"Це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку-резидента у зв'язку з придбанням товарів, робіт або послуг у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу", – говорить юрист компанії "Ілляшев та Партнери".

Документальним підтвердженням витрат і права на знижку служать чеки і квитанції. Тому тим, хто планує отримати податкову знижку, потрібно обов'язково зберігати чеки та квитанції за товари або послуги, на які буде надана податкова знижка. Пред'являти їх до податкової закон не вимагає, проте ці документи можуть знадобитися. У тому числі в разі перевірки.

Наприклад, людина протягом року заплатила за товари, роботи або послуги, дозволені для включення до податкової знижки, 30 000 грн. В цьому випадку сума, яка може бути компенсована державою, становитиме 18% від цих витрат, або 5400 грн.

При цьому Ніна Бец звертає увагу, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, в будь-якому випадку не може перевищувати суму нарахованої річної заробітної плати.

Порядок дій платника податків, який хоче отримати податкову знижку, за словами юриста, повинен бути таким:

Отримуємо відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема квитанції, фіскальні чеки, копії договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов'язково повинні бути відображені вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).
Отримуємо довідку з місця роботи про загальну суму доходу, нарахованого у формі заробітної плати, інших виплат та винагород.
Заповнюємо декларацію про майновий стан і доходи.
Подаємо декларацію до податкового органу за місцем реєстрації до 1 травня.
Отримуємо компенсацію від держави на розрахунковий рахунок, який повинен бути зазначений в 29-му рядку декларації.
Одна декларація для всієї родини
Податковий радник президента Зеленського Данило Гетманцев також вважає, що в Україні варто ввести "посімейне декларування" як альтернативу традиційному. Багатьом це дозволить економити на податках ще більше.

"У багатьох країнах громадяни мають альтернативну можливість задекларувати не свій особистий дохід, а дохід всієї родини, дохід домогосподарства (посімейне оподаткування). Часто це дозволяє зменшити оподаткування. Наприклад, один з членів сім'ї має право на податкові відрахування під час роботи, але він не працює. Припустимо, член сім'ї має право на соціальну пільгу. Але якщо він не працює, домогосподарство втрачає цю пільгу взагалі. А ось якщо декларуватиметься дохід домогосподарства в цілому, будуть враховані і відрахування, і пільги. Також в цьому випадку спрощується можливість використовувати інститут податкових відрахувань (податкових знижок). Тобто працюючі члени сім'ї отримають можливість використовувати всі податкові знижки, на які має право будь-який член родини, і таким чином вони зможуть платити менше податків", – пояснює Данило Гетманцев.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: