Вхiд на сайт
Авторизацiя

Чого очікувати від бензину в травні: прогноз цін на паливо в Україні

Чого очікувати від бензину в травні: прогноз цін на паливо в Україні
Найближчими тижнями паливо може відчутно подешевшати, вважають експерти.

Нагадаємо, наприкінці квітня на українських заправках різко подорожчав бензин. Причиною стала "брудна" нафта, яку РФ пустила нафтопроводами. Через це вийшов з ладу Мозирський нафтопереробний завод в Білорусі, що поставляв нам майже третину всього бензину і дизпалива. "Сьогодні" з'ясували, чого чекати автовласникам в травні.

Коливання
Проблеми на Мозирському заводі змусили Білорусь обмежити поставки дизпалива і різних марок бензину до інших країн. Через це ціна на нафтопродукти в Україні зросла більш ніж на гривню за літр: бензин А-95 подорожчав з 29 грн до 30,1 грн, а дизельне паливо – з 29 грн до майже 30 грн. Водночас ціна нафти марки Brent знизилася до $ 71,8 за барель, хоча наприкінці квітня коливалася на рівні 74-74,5 долара за барель.

"Одним з факторів було падіння світових котирувань на нафту після заяви президента США Дональда Трампа, що він натиснув на ОПЕК і попросив їх збільшити видобуток і, таким чином, знизити ціну. З початку травня обмеження, введені США на імпорт нафти з Ірану, посилилися. Тому тиск на ОПЕК має сенс: якщо картель прагне підтримувати баланс, то він повинен замістити обсяги іранської нафти, що вибувають", – пояснює аналітик Дмитро Хорошун.

Хоча, за його словами, зниження цін на нафту не перебило проблеми Мозирського заводу, і внутрішній ринок почав готуватися до проблем через припинення поставок з Білорусі.

Прогноз на травень
Прогнозуючи ситуацію на автозаправках в травні, експерти нагадують, що на ціну бензину впливає три фактори: вартість нафтопродуктів на кордоні, курс валют і ситуація на ринку.

"Курс гривні наразі стабільний, і з цієї причини ціни точно не зростатимуть. Великі мережі, якщо не буде негативних трендів, ціни не підніматимуть, а інші невеликі заправки підтягуватимуться до їх рівня", – зазначає директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

При цьому вчора на Мозирському заводі вже відновили переробку нафти і протягом тижня обіцяли поставки відновити. Подальшого подорожчання на цьому ґрунті, на думку експертів, не буде. Хорошун також прогнозує – якщо тиск США на ОПЕК буде успішним, то нафта в травні подешевшає до 70 доларів:

"За моїми оцінками, при такій ціні і курс гривні 26,5 грн/дол. бензин А-95 повинен коштувати 28,5 грн/л. На 1,5 грн може подешевшати і дизпаливо".

Однак експерт попереджає, що в травні ринки все ще будуть в підвішеному стані – з 1 червня набувають чинності російські обмеження на поставку нафтопродуктів до України.

"Якщо РФ явно не дасть зрозуміти в травні, що обсяги з 1 червня не скоротяться, то дуже може бути "перебір": імпортери і внутрішній роздріб заздалегідь готуватимуться до заміщення і російських обсягів, підвищивши ціни ще на 1 грн за літр", – резюмує Дмитро Хорошун.



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: