Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як стягнути аліменти з-за кордону?

Як стягнути аліменти з-за кордону?
Що роботи, якщо один із батьків виїхав за кордон на постійне місце проживання, ухилився від обов’язку щодо забезпечення дитині рівня життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку?

На це питання відповість начальник Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Євген Когутич.

20 липня 2006 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про приєднання України до Конвенції про стягнення аліментів за кордон», який в подальшому був підписаний Президентом України.

Відповідно до статті 2 Конвенції про стягнення аліментів за кордон Міністерство юстиції України визначено тим органом, який приймає і передає документи, що надходять на виконання Конвенції.

За допомогою механізму, передбаченого Конвенцією, особи, які проживають в Україні, за допомогою компетентних органів мають змогу звертатися з позовами про стягнення аліментів на територіях Договірних Держав Конвенції. При цьому компетентні органи відповідних держав мають забезпечувати представлення інтересів позивача у процесі, а також сприяти належному виконанню прийнятих рішень.

У разі відсутності рішення українського суду про стягнення аліментів, перед початком подання заяви про стягнення аліментів Вам варто набратися терпіння, адже процедура стягнення аліментів може забрати не менше чотирьох місяців.

З урахуванням вимог статті 3 Конвенції заява чи додатки до неї повинні містити таку інформацію та документи:
а) повне ім'я відповідача (боржника), дату народження, громадянство та, наскільки це відомо позивачу, його місця проживання протягом останніх п'яти років, рід занять і місце роботи, фотокартку (за наявності);
б) відомості про фінансові та сімейні обставини відповідача, у тому числі інформацію про належне йому майно;
в) відомості про фінансові та сімейні обставини позивача (заявника), у тому числі довідку про доходи;
г) засвідчену копію документа, що підтверджує ступінь родинних зв'язків між відповідачем та особою, на користь якої вимагаються аліменти (наприклад, свідоцтва про народження, рішення суду про встановлення батьківства тощо);
ґ) фотокартку позивача;
д) будь-яку іншу інформацію, що може сприяти встановленню місцезнаходження відповідача (боржника) чи виконанню клопотання, або яка визначена відповідною Договірною Стороною як необхідна;
е) нотаріально засвідчене доручення, яке уповноважує орган, що приймає, відповідної Договірної Сторони діяти від імені позивача, або інформацію про будь-яку іншу особу, уповноважену діяти від імені позивача.

Заява і документи, що до неї додаються, надаються українською мовою разом з перекладом на офіційну мову Договірної Сторони, на території якої пропонується стягнути аліменти. Заява, оформлена належним чином, надсилається до Міністерства юстиції України через територіальне управління юстиції.

Хотів б звернути Вашу увагу, попри все-таки спрощення процедури збирання i подання документів для стягнення аліментів з батьків, які проживають за кордоном, необхідно мати на увазі, що кожний конкретний випадок є індивідуальним та особливим, а тому рекомендую звертатися до кваліфікованого юриста.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: