Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Україні "знавісніли" ціни на овочі: чому це сталося

В Україні "знавісніли" ціни на овочі: чому це сталося
Нинішньої весни українців неприємно здивували ціни на овочі минулорічного врожаю. Як писав сайт "Сегодня", багато ранніх овочів, ягоди і фрукти врожаю цього року з'явилися раніше, ніж минулого року. І ціни на багато з них набагато нижче, ніж були в цей час 2018-го. А ось з цінами на продукцію минулого врожаю ситуація протилежна. Через неврожай і скорочення посівних площ ціни на багато з них в кілька разів вище, ніж були минулого року.

Йдеться в першу чергу про овочі борщового набору, які становлять основу раціону більшості українців.

Капуста: втричі дорожче, ніж в Іспанії

Наприклад, багатьох шокувала ціна на капусту, яка в квітні піднялася в багатьох торгових точках до 50-60 грн/кг. При цьому одна головка капусти обходиться по 100 і більше грн.

За даними аналітичної служби оптового ринку "Шувар", 26 квітня навіть оптова ціна на вітчизняну білокачанну капусту старого врожаю становила 40 грн за кілограм! Рік тому в цей же час оптова ціна капусти була майже вдесятеро менше – 4,5 грн/кг.

Для порівняння: того ж дня на польському оптовому ринку "Bronisze" стара капуста продавалася по 24 грн/кг (в еквіваленті), іспанському "Marcabarna" – по 12 грн.

Настільки високих цін на стару капусту в Україні не було ніколи.

Молода капуста сьогодні мало не вдвічі дешевше, ніж стара – за минулий тиждень її оптова ціна впала з 42 грн/кг до 24 грн.

"Де-факто вже почався сезон ранньої капусти, і ціни на неї вже впали досить істотно. Тому, звичайно, люди переходитимуть на ранню капусту. Хоча це не однакові види продукції. Борщу, наприклад, з ранньої капусти ви не зробите", – каже Тетяна Гетьман, керівник інформаційно-аналітичного відділ "Інфо-Шувар".

Буряк: у сусідів теж мало

Старий буряк (буряк) українського виробництва наприкінці минулого тижня продавався на оптових ринках по 11,5 грн, тоді як рік тому в цей час він коштував 6,5 грн. Причому якщо минулого року в цей час ціни опускалися, то нинішнього року вони зростають, причому досить швидкими темпами: приблизно на 50 копійок на день. Оптові ціни на імпортний буряк наприкінці минулого тижня досягали 12-15,5 грн. Торік цей овоч не імпортувався, було достатньо запасів вітчизняної продукції. А буряк нового врожаю коштує ще дорожче – 40 грн (ціна опту).

"Буряк і моркву ми зараз завозимо з Білорусі. Поставки буряка були також Польщі. Але партії зовсім невеликі і недостатні, щоб погасити зростання цін", – розповідає Тетяна Гетьман.

Картопля: наразі дешевше, ніж у Польщі

Картопля цієї весни також подається вдвічі дорожче, ніж минулого. А останніми днями стала дорожчати ще більше. Так, 26 квітня оптова ціна на картоплю становила вже 9,2 грн з кіло, минулого року в цей же час вона коштувала 3,6 грн. Щоправда, зараз на ринку з'явилася і імпортна картопля, яка трохи дешевше вітчизняної. На оптових ринках вона продається приблизно по 7 грн, в роздробі – на кілька гривень дорожче.

Можливо, українців трохи втішить, що у нас картопля все ще дешевше, ніж за кордоном. Наприклад, оптова ціна на стару картоплю в Польщі зараз становить близько 12 грн/кг (в еквіваленті), в Іспанії – 15 грн.

Морква: абсолютний ціновий рекорд наразі не побитий

Морква вітчизняна торішнього врожаю зараз на оптових ринках продається по 16 грн, минулого року продавалася по 9,2 грн/кг. Імпортна коштує практично стільки ж – в середньому 15,5 грн.

Ціновий максимум на моркву старого врожаю зазвичай припадає на травень місяць. Торік, наприклад, ціни на моркву наприкінці травні перевищували 30 грн за кг. Це були найвищі ціни на моркву за всю історію Незалежності, говорить Тетяна Гетьман.

Зараз ціни на моркву практично вдвічі вище, ніж рік тому. Чи поб'ють вони власний абсолютний рекорд, чи рання морква нового врожаю зможе погасити зростання цін – експерти не беруться прогнозувати.

Абсолютний рекордсмен з подорожчання – цибуля

Ріпчаста цибуля стала рекордсменом з подорожчання серед овочів борщового набору, якщо порівнювати з цінами минулого року. Нинішня оптова ціна звичайної ріпчастої цибулі – 27 грн/кг перевищує торішню (4,2 грн) більш ніж вшестеро! Імпортна цибуля не набагато дешевше – в середньому в опті вона коштує 20 грн/кг. Ціна на червону цибулю, вирощену в Україні, часом доходить до 70 грн/кг, але в середньому становить 47 грн на оптових ринках.

"Ми зараз очікуємо, що трохи охолодять ринок поставки ранньої цибулі з Узбекистану і Єгипту", – каже Тетяна Гетьман.

Загальноєвропейський дефіцит

Запаси овочів старого врожаю в Україні вже мінімальні. Їх просто не вистачає. Тому настільки зросли ціни, каже Тетяна Гетьман.

"В принципі, Україна може вирощувати овочі борщового набору в достатній кількості, щоб повністю задовольнити внутрішній попит без імпорту. Але цей сезон став винятком. По-перше, тому, що 2018 року сталося суттєве скорочення виробничих площ під овочі борщового набору. Попередні кілька років ціни на більшість овочів борщового набору були низькими і виробники не були зацікавлені у вирощуванні цих культур. По-друге, погодні катаклізми 2018 року дуже негативно позначилися на врожаї борщового набору. І в результаті ми маємо один з найгірших врожаїв овочів борщового набору за всю історію Незалежності. Навіть картоплю, якої ми, в принципі, вирощуємо багато, від 20 до 22 млн тонн, цього сезону ми вже імпортуємо з Білорусі", – пояснює експерт.

Зазвичай в "погані" сезони Україна покривала дефіцит поставками з сусідніх країн: Польщі, Білорусі та ін. Але цей сезон став несприятливим і для Європи.

"Наприклад, урожай цибулі країни Євросоюзу зібрали на 30% менше, ніж зазвичай. І Європа цього сезону теж була змушена шукати, звідки імпортувати овочі. Україна змогла домовитися про імпорт низки овочів борщового набору з країнами середньої Азії. Але з урахуванням логістики і попиту ціни на ці овочі теж високі. Хоча на наші овочі – ще вище. А щодо капусти компенсувати недолік імпортом виявилося неможливо, тому то в сусідніх країнах така ж ситуація", – каже Тетяна Гетьман.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: