Вхiд на сайт
Авторизацiя

Фасад ужгородської рафанди у Малому Галагові сиплеться

Фасад ужгородської рафанди у Малому Галагові сиплеться
Ужгородська рафанда, що у районі Малий Галагов сиплеться, – фасад в аварійному стані. На фронтальній частині будівлі гола цегла. Минулоріч трьох метровий шматок штукатурки впав на припаркований поряд автомобіль місцевого.

У будинку мешкає 104 сім’ї. За 91 рік тут жодного разу не проводили капремонт. Найпроблемніші сьогодні – 7, 8 та 9-й під’їзди. Під ними розташоване колишнє бомбосховище, через занедбаність якого – почали тріщати стіни. Найкраще це видно тут, просто під вікнами людей.

ОСББ тут створили 4 роки тому, за цей час, відремонтували водопровід, обрізали аварійні дерева, а зараз планують повністю замінити проводку, проте вирішити питання з аварійним фасадом – не можуть. Голова Осбб каже: своїм коштом можуть закупити лише каски для місцевих, адже вартість ремонтів тут у рази більша ніж у звичайних будівлях.

Звернення у мерію надсилають з 2016-го. Щоразу у департамент міського господарства, меру і кожному депутату окремо. Голова ОСББ пояснює, справа наче зрушила з місця, але з’явилася інформація, що будівля може потрапити до списку пам’яток Юнеско і все зупинилося.

У департаменті міського господарства кажуть: зараз у черзі кілька десятків історичних будівель, які потребують аварійно-ремонтних робіт. Рафанді ж потрібен не просто ремонт, а реставрація. Нещодавно там працювала комісія міськради, але рішення, ще не прийняли.

Історики ж кажуть: рятувати одну з родзинок історичного району Малий Галагов потрібно чимшвидше. Тут щодня проводять десятки екскурсій, бо будівля зведена у стилі функціоналізм особлива і є пам’яткою архітектури. Збудовали її чехи для урядовців, у кінці 20-го століття. А назва «Рафанда», має свою цікаву історію.

25 квітня на засіданні міськвиконкому, затвердили «Програму інвентаризації та паспортизації об’єктів культурної спадщини Ужгорода. Програма розрахована на 3 роки і на неї передбачено 585 тисяч гривень. Один з напрямків – підготовка документів для включення архітектурного комплексу «Малий Галагов» до переліку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО». Зараз програму повинні затвердити на сесії міської ради. Натомість місцеві переймаються, що до того часу, поки проект реалізують, від історичної спадщини залишаться самі руїни.

Більше у відео від Телеканал Sirius:










Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: