Вхiд на сайт
Авторизацiя

Рахункова палата звинуватила МОЗ у збитках при закупівлі ліків

Рахункова палата звинуватила МОЗ у збитках при закупівлі ліків
Рахункова палата за підсумками аудиту Міністерства охорони здоров’я заявила, що безгосподарність міністерства призвела до порушення умов договорів з міжнародними організаціями та мільйонних збитків.

Про це повідомила прес-служба відомства.

Зазначається, що МОЗ витратив у 2017-2018 роках 11,9 млрд гривень на закупівлю ліків і медзасобів із залученням міжнародних організацій, але не забезпечив своєчасного доступу до них усіх пацієнтів.

У Рахунковій палаті стверджують, що міністерство не забезпечило пропорційного розподілу виділених державних коштів на потреби пацієнтів, через що фактичний рівень покриття потреб пацієнтів у 2018 році залишився на рівні 2017 року.

“Безгосподарність і безконтрольність з боку Міністерства охорони здоров’я призвела до порушення умов договорів, укладених з міжнародними спеціалізованими організаціями”, – йдеться в повідомленні.

Також зазначається про “порушення і управлінські прорахунки МОЗ при використанні лікарських засобів, вакцин і медвиробів, закуплених за рахунок коштів держбюджету 2016-2017 років”.

Зокрема, міністерство прийняло від міжнародної організації ліки для онкохворих та дітей, хворих на хронічні вірусні гепатити, на суму 59,7 млн ​​гривень, з термінами придатності меншими, ніж визначено в договорах.

Також, МОЗ не отримав від організації підтвердження про заміну ліків, в разі невикористання до закінчення терміну придатності.

Аналогічно, міністерство прийнято ліків на суму 58 млн гривень без гарантії про їх заміну в разі невикористання до закінчення терміну придатності.

Зазначається, що ці вимоги не були прописані в договорах з міжнародними організаціями.

“В результаті на сьогодні створено ризики заподіяння шкоди державі внаслідок втрати зазначених ліків і медвиробів, які через закінчення терміну придатності не будуть використані”, – стверджують у Рахунковій палаті.

Зазначається, що через закінчення терміну придатності не використано ліків на суму 6,75 млн гривень. З них майже на 1 млн гривень вже утилізовано.

“Зазначені факти містять ознаки кримінальних злочинів і потребують правової оцінки правоохоронними органами”, – йдеться в повідомленні.

Також аудитори вважають, що не потрібно було купувати на 47 млн ​​гривень ліків (off-label). У МОЗ пояснили, що такі ліки застосовують у випадках дуже рідкісних форм пухлин в дитячій онкології або коли немає реакції на “дозволене” лікування.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: