Вхiд на сайт
Авторизацiя

Газ подешевшає: чи надовго знизяться тарифи для населення

Газ подешевшає: чи надовго знизяться тарифи для населення
Кабмін і "Нафтогаз" погодили механізм, завдяки якому ціна на газ для населення зменшиться. Таку заяву НАК "Нафтогаз України"зробив у понеділок, не чекаючи наступного засідання Кабміну.

Як повідомляв сайт "Сьогодні", на минулому засіданні Кабміну прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що "Нафтогаз" повинен "до 24 числа повідомити всім українцям, що ціна ринкова буде менше 8,55" грн. "Якщо цього не відбудеться, я ініціюю відставку керівника "Нафтогазу" і проситиму український уряд підтримати мою пропозицію", – пригрозив прем'єр.


Про який механізм зниження ціни зараз йдеться – наразі не відомо, на момент написання матеріалу ми не виявили документів, що проливають світло на це питання. У зв'язку з такою ситуацією ми поки змушені спиратися на цифри, які звучать в заявах.

Як значиться в заяві "Нафтогазу", кінцева роздрібна ціна газу для населення знизиться не з 1 квітня, як було обіцяно раніше, а з 1 травня. Вона становитиме 8247 грн за 1 тис. куб. м., або близько 8,25 грн за кубометр. Нагадаємо, раніше ми платили 8,55 грн за кубометр. А з 1 травня, за постановою КМУ №867, повинна була становити 9,7 грн за кубометр.

"Підхід такий: якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів нижче, ніж встановлена ​​в постанові уряду від ПСО, ціна для населення відповідно знизиться. Якщо ж ринкова ціна газу для промисловості зросте більш, ніж визначений урядом рівень, то ціна для населення не підвищуватиметься", - йдеться в повідомленні "Нафтогазу".

З одного боку, зниження тарифу на газ до 8,25 грн – тобто на 3,5% від встановленого раніше або на 15% від того, яке повинно було вступити в силу з 1 травня, – не може не радувати. Хоча, з іншого боку, газовий тариф для населення все одно залишається трохи вище, ніж ринкова ціна, за якою зараз купують газ промислові споживачі на умовах передоплати. Для них з 1 травня "Нафтогаз" встановив ціну 7,56 грн за кубометр. При оплаті протягом періоду користування або після нього тариф збільшується до 8,34 грн/куб. м, тобто трохи вище, ніж обіцяють для населення.

Економічний експерт Борис Кушнірук каже, що головне в досягнутих домовленостях – навіть не сам факт зниження ціни, а те, що вдалося зберегти режим ПСО, на достроковій відміні якого наполягав "Нафтогаз".

"Я не готовий коментувати рівень зниження цін, я не дивився розрахунки. Важливо, що "Нафтогаз" все-таки пішов на зниження ціни без скасування ПСО. Уряд не був готовий йти на це, тому що для нього важливо, щоб населення не залишилося без тепла восени. Плюс попереду – парламентська виборча кампанія.

Більшість підприємств теплокомуненерго працюють не дуже ефективно. Якби якісь з них не підписали угоду на постачання газу, в результаті міг статися параліч в теплозабезпеченні, а винним був би уряд. Тому перед виборами скасовувати ПСО не надто раціонально. Хоча, в принципі, ідея скасувати ПСО в період, коли ціни на газ падають, логічна. Виходячи з цього, я думаю, що в даній ситуації уряд зміг, не скасовуючи постанову, яка встановлювало ціну на газ і вводила ПСО, все-таки домовитися з "Нафтогазом", щоб він не грався в політиканство і погодився знизити ціну на газ, не скасовуючи ПСО", – каже Борис Кушнірук.

А ось експерт в нафтогазовій сфері Геннадій Рябцев вважає, що досягнуті домовленості прийняті в порушення законодавства про адміністративне регулювання.

"Що значить вони "домовилися"? Будь-яка дія прем'єр-міністра має закінчуватися прийняттям документа, нормативно-правового акта, проект якого повинен бути в установленому порядку розроблятися, узгоджуватися, затверджуватися і оприлюднюватися. Поки ми не маємо навіть належним чином розробленого проекту документа. Проект повинен бути оприлюднений на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі, він повинен бути узгоджений, зокрема, з державною регуляторною службою", – підкреслює експерт.

Підготовка подібних документів займає зазвичай досить багато часу. А попереду, до того ж, багато святкових днів. Тому експерт сумнівається, що процедура підготовки відповідного регуляторного акту пройде в повній відповідності з вимогами регуляторного законодавства, і зазначає, що подібного нехтування правилами в даному питанні бути не повинно.

"Опалювальний сезон закінчився, зараз витрата газу мінімальна, тому коригування в платіжках буде всього на кілька копійок", – звертає увагу Геннадій Рябцев, кажучи про те, що процедуру зміни цін варто було б провести за всіма правилами.

До того ж деякі експерти переконані, що оголошене зниження тарифу на газ – не надовго. Уже восени ринкова ціна на газ зросте, і, ймовірно, перевищить граничну ціну, встановлену Кабміном для населення – 9,7 грн. А значить, в опалювальний сезон тариф на газ знову зросте, як це передбачено не скасованою постановою №867.

"Зазвичай восени ціна на газ зростає. Тому цілком можливо, що це буде зниження на короткий термін", – прокоментував економічний експерт Сергій Фурса.

"Після того, як закінчується опалювальний сезон, загальний попит зменшується і зменшується ціна. Тому, як правило, в літні місяці ціна на європейський газ є дешевою. Крім того, на сьогодні ринок газу насичений за рахунок того, що активно пішов американський скраплений газ, чекають запуск "Північного потоку-2", який дасть чималий обсяг на європейський ринок. Тому загальна ситуація з газом на європейському ринку така, що ціна пішла вниз. Хоча потрібно чітко розуміти, що така ціна є ситуативною. Під осінь вона обов'язково піде вгору", – говорить директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: