Вхiд на сайт
Авторизацiя

Чвари на тлі виборів: закарпатські психологи рекомендують, як відмежуватися від негативу

Чвари на тлі виборів: закарпатські психологи рекомендують, як відмежуватися від негативу
У соціальних мережах вирують справжні скандали та перепалки. Результати першого туру президентських перегонів розділили українців на два – майже ворожі – табори: прихильників чинного Президента України та кандидата в президенти Петра Порошенка і його опонента – відомого шоумена Володимира Зеленського.

Прихильники Порошенка вказують на переваги нинішньої влади, зокрема, як приклад, називають численні розпочаті реформи, Томос, безвіз та Асоціацію з ЄС, українізацію тощо, а ще аргументують несприйняття іншого кандидата через відсутність у нього політичного досвіду, глузування з українців у його гумористичних шоу, припускають зв'язок Зеленського з країною-агресором, яка веде війну на сході України. Прихильники «Зе» також не ликом шиті: серед аргументів проти опонента – не подолана корупція, безкарність винних у вбивствах на Майдані, невиконана обіцянка припинити воєнний конфлікт на Донбасі за лічені дні, питання щодо кадрового оточення тощо.

Тож саме в цей період під постами про політику та кандидатів, їхні майбутні дебати – брудна лайка, особисті образи та навіть погрози. Пересварилися через вибори навіть знайомі та друзі, думки щодо політики яких не співпадають.

«Закарпатський кореспондент» запитав у психологів, як відмежуватися від негативу, щоб думати і робити висновки не завдяки емоціям, а за допомогою здорового глузду.

Чвари на тлі виборів: закарпатські психологи рекомендують, як відмежуватися від негативуГолова Асоціації арт-терапевтів Закарпаття, психолог Аніта Соскида ділиться: «Буває, негативні меседжі потрапляють до нас із соцмереж або від знайомих чи друзів. Спочатку подумайте про те, чому та чи інша інформація вас зачіпає, зробіть невеличку ревізію в собі, вибір, чи потрібно мені про це думати, тривожитися, відчувати якісь емоції? Яка для мене користь чи вигода від почутого? Це можуть бути різні причини: іноді через бажання зберегти хороші стосунки підтримуємо ці розмови, іноді є бажання висловити свої негативні емоції, тому й починаємо сперечатися в соцмережах чи розмові тет-а-тет. У кожному випадку потрапляння інформації до нас, у наш внутрішній світ відбувається через певний фільтр. Потрібно, щоб цей фільтр був не занадто жорсткий, що аж не впускатиме жодну інформацію, але й не як решето, куди просочується абсолютно все. Бувають миті, коли справді треба відмежовуватися емоційно, але думати головою потрібно завжди!».
Чвари на тлі виборів: закарпатські психологи рекомендують, як відмежуватися від негативу
Як не сприймати зайвий негатив із соцмереж, рекомендує й ужгородський психолог Наталія Братасюк: «Насамперед слід врахувати наявність ботів у соціальних мережах. Часто ми не бачимо, хто реально з нами дискутує. Тому найкраща порада – включити інші нейронні зв'язки: провести день без ґаджетів, день без новин, організовуйте собі прогулянки, слухайте музику. Замість участі в дискусіях варто скерувати енергію на облаштування свого дому, території, яка прилягає. Краще піти робити корисні справи – корисні для себе та своїх близьких. Культурне спілкування ще не відмінили».

Фахівці наголошують, у вирішальний для України час думаймо здоровим глуздом. І пам’ятаймо: рідна мова й інтереси держави, незалежність якої роками виборювали ще наші предки, повинні бути важливішими за всякі симпатії чи антипатії до політиків! Нагадаємо, другий тур виборів Президента України відбудеться вже незабаром, у неділю, 21 квітня.

Закарпатський кореспондент

Чвари на тлі виборів: закарпатські психологи рекомендують, як відмежуватися від негативу



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: