Вхiд на сайт
Авторизацiя

100 закарпатських шкіл досі користуються вуличними туалетами

100 закарпатських шкіл досі користуються вуличними туалетами
За 5 років на Закарпатті вуличних шкільних туалетів стало на третину менше – але процес переобладнання рухається повільно. Через це діти не лише запізнюються на уроки, а й частіше хворіють.

680 українських шкіл досі мають туалети на вулиці. Найбільше таких навчальних закладів у Закарпатській області. Тут вуличними вбиральнями користуються учні 100 шкіл. Через це діти не лише запізнюються на уроки, а й частіше хворіють.

Двоповерхову школу в селі Дубрівка звели понад 60 років тому. Тоді ж побудували і вбиральні, які служать і досі. Вони розташовані за кількадесят метрів від головного корпусу. Протягом усього навчального року ними користуються 100 учнів школи і вчителі.

За останні 5 років на Закарпатті вуличних шкільних туалетів стало на третину менше. Та старі школи під нові освітні вимоги переобладнують повільно. Бо немає центрального водопостачання та каналізації. Тому до вуличних убиралень досі ходять учні кожної сьомої закарпатської школи.

У школі села Сюрте зводити нові туалети почали кілька місяців тому. Поки що будують коштом громади. За умовами спеціальної держпрограми, співучасть місцевої влади у фінансуванні має становити не менш як 10%. Решта суми надійде з держбюджету. На ці потреби в Закарпатті Міністерство освіти і науки виділить 44 млн грн. Нині місцева влада готує проекти.

"Вирахувати, а яка є можливість забезпечити водою, каналізацією, яка відстань. Школи в різних місцевостях, в гірських місцевостях буде одна сума коштів, якщо школа на рівнинах, то зовсім інша буде. Все залежатиме від того, який буде розрахунок, завдання на проектування проектно-кошторисної документації", – пояснює начальник служби технагляду за будівництвом при Департаменті освіти і науки Закарпатської ОДА Йосип Райхель.

До капітальних робіт уже готуються і в Дубрівській школі. Нові туалети обладнають на першому поверсі. Для втілення цього проекту необхідно 588 тис. грн.

Позбутися вуличних вбиралень у закарпатських школах планують до початку наступного навчального року.

Більше у сюжеті 5 каналу:






Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: