Вхiд на сайт
Авторизацiя

4 з 10 смертей в Україні через неправильне харчування: Супрун пояснила, що робити

4 з 10 смертей в Україні через неправильне харчування: Супрун пояснила, що робити
Погане харчування викликає високі ризики появи хвороб серця і судин та смертності від них. Україна посіла перше місце за смертністю від цих хвороб у Європі. 4 смерті з 10 пов'язані саме з неправильним харчуванням.

Якщо коротко – українці споживають багато хліба, солодощів, солі, смажать на соняшниковій олії та вживають багато алкоголю. Натомість споживають мало фруктів, цільнозернових злаків, бобових, горіхів та риби, розповіла Супрун.

Як це шкодить серцю та що робити?

Багато білого хліба в раціоні – це надлишок солі, додаткові стрибки рівня цукру в крові через високий глікемічний індекс продукту та ризики набрати зайву вагу. Водночас в хлібі немає клітковини і вітамінів групи В, що необхідні для нормальної роботи кишківника, утворення протипухлинних жирних кислот із коротким ланцюгом чи для згладжування піків глюкози в крові.

Надавайте перевагу цільнозерновому борошну, хлібу із цільного зерна, цільним крупам з високим вмістом клітковини. Клітковина це й фрукти, овочі, горіхи, насіння, соя та боби.

Солодощі, а саме додані в них цукри стають зайвою вагою, знижують чутливість тканин до інсуліну, осідають на капілярах та роблять їх слабкими. Транс-жири в солодощах провокують непотрібне запалення, викликають чи погіршують атеросклероз – хворобу судин.

Середня добова норма доданих цукрів має бути не більше 32-50 грамів. Це 5 чайних ложок. Але краще взагалі мінімізувати його споживання – не додавати цукор до чаю чи кави. Якщо ж додаєте цукор – не їжте додатково солодощі.

Мало фруктів в раціоні – це нестача вітамінів, клітковини та сполук для здоров’я судин. А українці дійсно їдять мало фруктів – за даними Держкомстату, всього 123 грамів на день (це як середнє яблуко).

Уляна Супрун “Нам необхідно щонайменше 300 грамів фруктів. Найкращий варіант — свіжі або заморожені фрукти. Натомість зменшуйте споживання або уникайте овочів з вершковими соусами, смажених або панірованих, консервованих фруктів в сиропі, заморожених фруктів з доданими цукрами”.

Багато смаженої їжі, особливо на соняшниковій олії – це високі ризики для серця та судин. Соняшникова олія зсуває баланс ненасичених жирних кислот, що сприяє розвиткові атеросклерозу та супутнього запалення.

У цьому випадку, найздоровіше для серця і ваги не смажити, а тушкувати, запікати, відварювати, чи використовувати оливкову олію, вершкове масло або смалець.

Українці споживають багато процесованого м’яса, а саме ковбаси. Ковбаса – це сіль, канцерогени і зайві насичені жири. Мовою медицини, це ризик гіпертензії, раку, атеросклерозу та зайвої ваги.

Здоровішим джерелом білка є птиця, риба, молочні продукти і бобові. Саме на сочевицю, нут і квасолю нам радять робити наголос у своєму раціоні. Від ковбаси радять повністю відмовитись або мінімізувати вживання (ковбаси чи сосисок) — не частіше 3-х разів на тиждень та не більше 50 грамів на день.

Надмірне споживання міцного алкоголю піднімає рівень тригліцеридів в крові. Це означає, що в крові з'являються жири, що сприяє розвитку атеросклерозу. Також алкоголь збільшує ризик високого тиску, аритмії, серцевої недостатності, раптової зупинки серця та зайвої ваги.

Запобігти цьому можна лише одним способом — мінімізувати або повністю відмовитись від алкоголю. Адже безпечної дози алкоголю не існує.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: