Вхiд на сайт
Авторизацiя

Ужгородський письменник Олександр Гаврош презентував роман «Донос» про знищення Кирило-Мефодіївського братства та долю його учасників

Ужгородський письменник Олександр Гаврош презентував роман «Донос» про знищення Кирило-Мефодіївського братства та долю його учасників
У «шевченківські дні» в Ужгороді відбулася перша презентація книги «Донос» Олександра Гавроша - роману про психологію підступності та зради, про знищення Кирило-Мефодіївського братства та долю його учасників.

Твір вийшов друком у київському видавництві «Академія» у серії «Автографи часу», що розповідає про видатних українських письменників. Тираж – 1200 примірників. Одним з головних персонажів «Доносу» є Тарас Шевченко.

"Це перший для Закарпаття роман про Тараса Шевченка. Але він торкається не тільки його, але й усієї епохи, у яку він жив. Ідеться про Кирило-Мефодіївське товариство. Сама назва говорить про те, що повіствування стосується кримінальної справи, яка була заведена на Шевченка та його, яка закінчилася арештом, а потім 10 роками солдатства для Тараса і ранньою його смертю. Тут є і арешти, і допити, і суд, — вперше у читача є можливість це опукло і виражено прочитати", - розповідає письменник, автор книги Олександр Гаврош.

Майже 7 років Олександр Гаврош — переможець «Коронації слова» — працював над романом. Жанр книжки можна визначити як історичний детектив. Відома шевченкознавець Роксана Харчук жанрово також називає «Донос» щоденником. Ще історики акцентують: важливо, що у романі усі учасники Кирило-Мефодіївського товариства постають як живі, а історія зради Олексія Петрова передана вірогідно і навіть психологічно обґрунтовано. «Донос другокурсника Петрова змінює все в житті Костомарова, Гулака, Шевченка, Куліша, Білозерського, Андрузького. Вони були в розквіті сил, мали хороші кар’єрні перспективи, коханих людей. І один папірець нічим непримітного студента змінює все», — ідеться у синопсисі твору.

"Корисно буде усім, хто цікавиться історією. По-друге, хто цікавиться літературою, і тим навіть, які люблять гостросюжетні твори. Якраз і прагнув написати такий твір, який би зацікавив не тільки постаттю. Шевченка, Костомарова, Куліша. А тому, що це цікава людська історія: трагедії, драми. Я так сподіваюся, що колись по цій книзі буде знятий фільм", - пояснив письменник.

«Донос» став першим романом у закарпатській шевченкіані, за сподіваннями автора у майбутньому за мотивами книги можна відзняти повнометражну стрічку, адже твір-версія викладений у жвавій белетристичній формі (близькій до кіно-сценарію).

Більше у відео від Uzh Inform:





Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: