Вхiд на сайт
Авторизацiя

Прощена неділя 2019: коли відзначається в Україні

Прощена неділя 2019: коли відзначається в Україні
Дізнайтеся, коли буде Прощена неділя 2019 року і яких традицій дотримуються цього дня

Якого числа 2019 року буде Прощена неділя
Як відомо, Прощена неділя – це останній день Масляної, який завершує святкування Сирного тижня, налаштовує людей на серйозний лад і готує до початку Великого посту.

Чому Прощена неділя 2019 року за датою не збігається з попередніми роками? Справа в тому, що і Прощена неділя, і Масляна, і Великий піст цілком залежать від Великодня, який є перехідним святом і з року в рік святкується в різні дні.

Оскільки Масляна починається 4 березня і триває цілий тиждень, то Прощена неділя 2019 настане 10 березня.

Прощена неділя – значення і традиції свята
Цього дня здавна існує світла і добра традиція просити вибачення у оточуючих людей, причому не тільки за явно завдані комусь образи, а й за можливі неприємності, про які ви лише здогадуєтеся. Адже ми часто можемо сказати щось, не подумавши, і образити якусь людину.

У період Великого посту важливо увійти з чистим серцем і помислами. І 10 березня якраз і з'являється така можливість, коли Прощеного дня ми можемо звільнити душу від вантажу образ, претензій і недомовленостей.

Дуже важливо на Прощену неділю згадати тих людей, кого волею чи неволею ви образили, покаятися і щиро попросити вибачення. Але й самі не залишайтеся глухими і байдужими до оточуючих людей, які просять у вас вибачення і хочуть, щоб ви їх простили. Згідно з християнськими канонами, якщо людина здатна прощати людям їхні гріхи, то і її гріхи будуть прощені Небесним Отцем.

Цього дня добре висповідатися, якщо ви відчуваєте таку потребу. У церквах на Прощену неділю проводяться читання Євангелія про майбутній Великий піст, прощення гріхів і очищення душі і тіла. Також останньої неділі перед початком посту люди поминають покійних родичів.

Прощена неділя – це останній день, коли ще дозволена скоромна їжа перед Великим постом. На столах обов'язково присутні млинці, оладки, вареники, пироги, сир, молочні продукти, а ось м'ясо вже під забороною. Головною стравою на Прощену неділю вважається яєчня. Залишки їжі потім згодовували домашнім тваринам або спалювали. Також палили опудало Масляної, а попіл розсіювали полем.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: