Вхiд на сайт
Авторизацiя

Чому Австрія обрала гідроенергетику: статистика та цікаві факти

Чому Австрія обрала гідроенергетику: статистика та цікаві факти


Тема гідроенергетики продовжує активно обговорюватися на Закарпатті. Однак у більшій мірі дискусія навколо будівництва в області міні-ГЕС не має фахової оцінки і нерідко асоціюється з безпідставними звинуваченнями, що дискредитують поняття малої гідроенергетики вцілому.

У пошуках відповідей на актуальні питання, що нині турбують мешканців області, інтернет-видання «Закарпатський кореспондент» звернулося до Міністерства відновлюваних ресурсів та туризму Австрії, яка належить до тих країн, де гідроенергетика лежить в основі енергетичної системи.
Як країні вдається виробляти енергію з води і при цьому залишатися прикладом екологічної безпеки - у коментарі представниці Міністерства доктора Вероніки Коллер-Креймел.

Перехід на відновлювальні джерела енергії, зумовлений погіршенням екологічної ситуації на планеті, сьогодні пропагують усі розвинуті країни світу. Попри свої не великі розміри Австрія у цьому питанні не пасе задніх, але показує гідний приклад для наслідування. Як розповідає доктор Вероніка Коллер-Креймел у країні більше 73% виробництва електроенергії припадає на відновлювані джерела енергії, 20% поки що добувають з невідновлюваних джерел. Однак зупинятися на цьому австрійці не збираються: Уряд Австрії поставив амбітне завдання – до 2030 року досягти 100% споживання електроенергії з відновлюваних джерел.

Сила води – ресурс для громад
Чому Австрія обрала гідроенергетику: статистика та цікаві факти


Основою енергетичної системи в Австрії є гідроенергетика. Вона покриває 65% національного виробництва електроенергії (43% гідроелектростанції на річках та близько 21% на водосховищах).

«Оскільки ми не маємо значних ресурсів нафти або газу, гідроенергетика є найважливішим і крім того відновлюваним ресурсом для виробництва електроенергії в Австрії. Його переваги, а саме виробництво зеленої енергії та збільшення її частки в енергетичній системі країни для боротьби із зміною клімату, високо ціняться громадськістю», - повідомляє пані Вероніка.

Беззаперечна перевага надається малим гідроелектростанціям потужністю менше 10 МВт. За даними відомства в Австрії працює понад 5 000 таких міні-ГЕС. Їх частка в національному виробництві гідроенергії становить 14% (<1 МВт: 4,6%, 1-10 МВт 9,3%).

Як переконує доктор Вероніка Коллер-Креймел, попри те, що більше 75% австрійського гідроенергетичного потенціалу вже використано, міні-ГЕС будуть будуватися і у майбутньому. Окрім того, значна увага приділяється розвитку технологій у галузі та модернізації існуючих станцій для підвищення ефективності їх роботи.

До слова, для стимулювання розвитку гідроенергетики в Австрії гідроелектростанції потужністю 2-20 МВт отримують інвестиційну субсидію, а станції потужністю менше 2 МВт можуть вибирати між зеленим тарифом та інвестиційною субсидією.

Чому саме гідроенергетика?
Чому Австрія обрала гідроенергетику: статистика та цікаві факти


Серед незмінних переваг гідроенергетики у Міністерстві називають значні обсяги виробництва відновлюваної енергії, висока ефективність (близько 90%), можливість зберігати та виробляти електроенергію за запитом, гнучкість та регуляторна сила, що забезпечує стабілізацію мережі у тому числі для інтеграції нестійких відновлюваних джерел, таких як вітер і сонячної.

Дотримання екологічних стандартів

Будучи членом ЄС, Австрія має зобов’язання застосовувати Європейську рамкову директиву про воду. Вона зокрема вимагає, щоб нові проекти не погіршували екологічний стан річок („Принцип не-погіршення стану”), а також наявні додаткові природоохоронні ареали.

Як пояснює доктор Вероніка Коллер-Креймел, вплив на екологію річок пов'язаний з чутливістю річки, вже існуючих тисків і їх впливів, кумулятивного впливу та типу гідроелектростанції. За словами експерта малі та міні-гідроелектростанції зазвичай не призводять до погіршення екологічного стану річки, якщо встановлені рибоходи забезпечують міграцію риб та санітарний пропуск води.

Гідроенергетика не стоїть на місці
Чому Австрія обрала гідроенергетику: статистика та цікаві факти


В Австрії існує багато цікавих проектів з будівництва міні-ГЕС з «екологічно чистим дизайном», рибоходами та з застосуванням сучасних новинок. Цікавою технологією є, наприклад, рибохід, який виробляє енергію (http://www.hydroconnect.at/), також в країні в процесі будівництва сучасна насосна станція Obervermunt II з цілим рядом новацій (http://www.obervermuntwerk2.at/).

Використання сили води дало Австрії промисловий розвиток у минулому, а зараз – енергетичну безпеку та незалежність від шкідливих джерел енергії. Тут переконані, розумний підхід до будівництва гідроелектростанцій дозволяє не тільки досягти вигоди для громад, але й зберегти природу.



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: