Вхiд на сайт
Авторизацiя

На скільки зростуть тарифи і ціни на продукти – НБУ оприлюднив новий прогноз

На скільки зростуть тарифи і ціни на продукти – НБУ оприлюднив новий прогноз
У свіжому прогнозі НБУ вперше окреслив економічні перспективи на 2021 рік

Національний банк України оприлюднив свій січневий інфляційний звіт і макроекономічний прогноз на три найближчі роки. Більшість основних показників в новому прогнозі не відрізняються від попереднього, який був випущений в жовтні 2018 року.

Так, прогноз НБУ щодо зростання української економіки на найближчі 2 роки залишився колишній: уповільнення зростання ВВП до 2,5% в 2019 році і прискорення до 2,9% в 2020-м. На 2021 рік орієнтир – ще більше прискорення зростання ВВП: до 3,7%. У звіті наголошується, що на той час має закінчитися політична невизначеність, пов'язана з роком виборів (2019-м), і початися пожвавлення інвестиційної активності в Україні.

При цьому в світовому масштабі НБУ прогнозує зменшення обсягу інвестицій в країни, що розвиваються. І це стане однією з причин уповільнення темпу зростання світової економіки в найближчі роки, включаючи 2021-й, говориться в інфляційному звіті.

В 2019 і 2020 роках як і раніше очікується великийприплив грошей в країну від трудових мігрантів. Але при цьому прогнозується, що кількість українців, які працюють за кордоном, не збільшуватиметься такими темпами, як раніше. Так що зростання сум переказів буде відбуватися в основному за рахунок збільшення зарплат "заробітчан" в різних країнах.

Прогнозована сума номінального ВВП в звіті також збільшилася, хоча і не набагато. Якщо в жовтневому прогнозі до кінця 2019 року номінальний ВВП повинен був скласти 3950 млрд грн, то в січневому – 3 965 млрд. У 2020-му прогнозувалося 4320 млрд – тепер 4336 млрд грн.

Прогноз споживчої інфляції на найближчі 2 роки в цілому залишився тим самим: зростання цін до кінця 2019 року повинно сповільнитися до 6,3%, а до кінця 2020 го – до 5%. У 2021 році прогнозується інфляція на рівні 5-5,3%. Залежно від кварталу.
А ось динаміка інфляції протягом 2019 року зазнала деяких змін. Раніше в НБУ вважали, що до кінця першого кварталу інфляція сповільниться до 9,3%, до літа підросте до 9,9, до жовтня знову знизиться до 8,5% і тільки до кінця року впаде до 6,3%. У свіжому ж прогнозі в першому і другому кварталах 2019 го обіцяють інфляцію не вище 8,4%, в 3-му – 7,7% і до кінця року – 6,3%.

Що стосується окремих груп товарів і послуг, то прогноз інфляції по них теж змінився. Зокрема, по сирих непродовольчих товарах покращився, а щодо товарів і послуг з адміністративно регульованими цінами – погіршився. Раніше передбачалося, що за перший квартал 2019 року річна інфляція в групі сирих продуктів (тобто продуктів харчування, що не піддавалися обробці) складе в середньому на 3,7%, за другий – на 6,5%, за третій – на 5 , 1%, а до кінця року – 4%. Тепер в НБУ прогнозують, що за підсумками I кварталу зміна цін (у річному вимірі) складе всього 1,2%, II кварталу – 3%, III – 3,5% і IV – 3,4%.

Ціни на товари і послуги, що регулюються державою – в першу чергу тарифи на житлово-комунальні послуги – як очікується, виростуть більш істотно, ніж передбачали раніше. Уже в першому кварталі річна інфляція в цій групі складе 18% (раніше прогнозувалося 17,8%). До кінця року показник може опуститися до 13,6%, хоча раніше прогнозувалося до 11,7%.

Такі зміни пов'язані з тим, що НКРЕКП ввела підвищені тарифи з січня 2019 го, а не з грудня 2018 го, як очікувалося, а також з подальшим зростанням тарифів на газ. Чергове їх підвищення планується в другому кварталі, нагадують в НБУ.

Очікується, що адміністративно регульовані ціни будуть рости випереджальними темпами і надалі. У 2020-му передбачається річна інфляція в цій групі в розмірі 11,1%, в 2021-му – 10,3%.

Істотний внесок в цей показник внесе тютюнова продукція. Уже в 2019-му інфляція цін на сигарети підніметься до 19% (в зв'язку з новим графіком підвищення акцизів), а в наступні два роки вона становитиме орієнтовно по 12%.

На радість споживачів, в Нацбанку вважають, що імпортні товари – одяг, взуття, техніка – якщо і зростуть у ціні, то незначно. Однак, на жаль, українські зарплати будуть рости теж повільніше, ніж в минулому році.

Зате для курсу гривні на найближче майбутнє (2019-2021 роки) Нацбанк прогнозує низьку волатильність, тобто відчутних стрибків цін на долар не повинно бути.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: