Вхiд на сайт
Авторизацiя

Україна в 2018 році встановила рекорд з експорту сільгосппродукції

Україна в 2018 році встановила рекорд з експорту сільгосппродукції
Експорт сільгосппродукції з України минулого року збільшився до рекордних 18,8 мільярда доларів.

Експорт сільськогосподарської продукції з України в 2018 році збільшився на 5% порівняно з 2017 роком і склав рекордні 18,8 мільярда доларів, повідомила прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" з посиланням на заступника директора Інституту Миколи Пугачова.

У повідомленні сказано, що за підсумком 2018 року Україна експортувала агропродовольствия на суму 18,8 мільярда доларів, перевищивши рекордний показник 2012 року у 18,2 мільярда доларів.

За словами експерта, минулого року продукція АПК становила 39,8% в загальному експорті з України, зберігши лідерство в його товарній структурі.

Зазначається, що за оцінками вчених Інституту, вирішальним для сумарного зростання експорту продукції АПК в 2018 році стало збільшення обсягів поставок в два ключових регіону - Азію і в Європейський Союз.

Зокрема, обсяги українського експорту в країни Азії в грошовому вираженні збільшилися на 4% порівняно з 2017 роком - до 8 мільярдів доларів. При цьому, частка азіатських країн в 2018 році становила 42,6% у загальній структурі експорту української сільгосппродукції.

Крім того, в 2018 році обсяги експорту аграрної продукції в країни Євросоюзу також стали рекордними. Так, в грошовому вираженні експорт товарів АПК в країни ЄС склав 6,3 мільярда доларів проти 5,8 мільярда доларів в 2017 році.

Частка ЄС у загальній структурі експорту української сільгосппродукції в минулому році склала 33,5%.

Разом з тим експерт зазначив зниження поставок в 2018 році до країн Африки - до 2,3 мільярда доларів, або 12,2% у загальній структурі української сільгосппродукції.

У прес-службі також зазначили, що минулого року зниження українського експорту сільськогосподарської продукції в країни СНД, яке тривало протягом останніх років, припинилося.

Зокрема, минулого року обсяги поставок сільгосппродукції до країн СНД в грошовому вираженні збільшилися на 10,3% порівняно з 2017 роком і становили 1,5 мільярда доларів, забезпечивши їм частку в 8% у загальній структурі українського експорту аграрної продукції. "Загалом, ці чотири регіони закуповують більше 96% аграрної продукції українського виробництва", - зазначив Пугачов.

Експерт додав, що найбільшим імпортером української аграрної продукції вже третій рік поспіль є Індія. Обсяги поставок української сільгосппродукції на ринок цієї країни в 2018 році склав 1,8 мільярда доларів. При цьому, частка Індії в структурі українського аграрного експорту склала 9,9%.

Також за словами експерта, основними споживачами української сільгосппродукції також стали Китай (1,1 мільярда доларів), Нідерланди (1,1 мільярда доларів), Іспанія (1 мільярд доларів), Єгипет (889 мільйонів доларів), Туреччина (801 мільйон доларів), Італія (738 мільйонів доларів), Німеччина (667 мільйонів доларів), Польща (657 мільйонів доларів) і Саудівська Аравія (589 мільйонів доларів).

За словами експерта, ці країни в 2018 році сформували для українських експортерів агропродукції більше 50% виручки. Зазначається, що ключовими продуктами українського аграрного експорту в 2018 році стали зернові культури, олійні культури, насіння олійних культур, м'ясо і субпродукти, на які припадає близько 81% експорту у грошовому вираженні.

Виручка від експорту української аграрної продукції в 2017 році збільшилася на 16%, до 17,9 мільярда доларів. У 2017 році Україна поставила в ЄС агропродовольчої продукції на 5,8 мільярда доларів, перевищивши рекордні показники експорту в цей регіон докризових 2012 і 2013 років у 5 мільярдів доларів і досягнувши найвищого за час незалежності показника. Європейський Союз у 2017 році імпортував сільгосппродукції в Україну на 2,27 мільярда доларів.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: