Вхiд на сайт
Авторизацiя

Сьогодні святкують собор Івана Хрестителя: народні звичаї та прикмети дня

Сьогодні святкують собор Івана Хрестителя: народні звичаї та прикмети дня
Сьогодні, 20 січня, Православна церква відзначає Собор Івана Хрестителя, пророка Предтечі, найбільш шанованого серед народу святого після Діви Марії.

Пророк народився за допомогою Божого чуда в родині літнього подружжя священика Захарії і праведної діви Єлизавети, пов'язаної з родом Ісуса Христа. З дитячого віку святий Іван Хреститель вів аскетичне пустельне життя, відмовившись від надлишків у їжі та одязі.

У тринадцятирічному віці він був покликаний Богом для ведення проповідей серед народу, щоб підготувати його до приходу Ісуса Христа. Одного разу, коли настало свято очищення, пророк, Предтеча охрестив воду, проповідуючи очищення від гріхів. А завершення його пророчої діяльності прийшло з Хрещенням Іваном Господа Ісуса.

Будучи пророком і проповідником, святий зустрівся з гнівом влади, налаштованої проти християнства. Івана Хрестителя було вбито царем Іродом за примхою сестринської дочки.

Традиції

Рано-вранці на Предтечу господар будинку виходив, щоб погодувати тварин, використовуючи відкладені з "багатої куті" хліб і сіль. Виконання звичаю обіцяло принести плодючість худобі.

З Хрещення до Масляної починали справляти весілля, справжні свята, що тривають іноді й цілий тиждень. На Русі урочистості справлялися гучним багатим бенкетом. При чому вважалося важливим навіть розсадження гостей, яке проходило в певному порядку: молоді займали місце, розташовуючись обличчям до дверей, біля нареченого знаходився його хрещений, що виконував роль свата, а поруч з нареченою сиділа сваха і хрещена.

На щедро заставлений стіл з основних страв подавався холодець, пироги, щі, а також обов'язкові страви з м'яса індички, курки, качки і баранини.

Після Різдва жінки до самого Предтечі відкладали свої рукоділля, а зі свята починався період посиденьок жіночих компаній з пряжею або іншими подібними справами.

Прикмети:

якщо у цей день охрестити немовля, то при хрещенні біля нього стоятиме сам Іван Хреститель;
після Івана Предтечі хто не робить, того б'ють у плечі;
хто, будучи охрещеним, помре на Хрестителя, у того душа довго буде плакати і поневірятися.
Іменини: Афанасій. Килина, Василь, Іван.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: