Вхiд на сайт
Авторизацiя

На Закарпатті виокремлено понад 200 об’єктів природно-заповідного фонду

На Закарпатті виокремлено понад 200 об’єктів природно-заповідного фонду
Незважаючи на активну роботу працівників лісової галузі спрямовану на пропаганду екологічно прийнятного лісокористування, окремими «квази природолюбами» активно поширюється думка про масштабні вирубки лісу на Закарпатті, обсяги якої начебто невпинно зростають, а результатом цієї діяльності є залишені пні та оголені площі.

Так, лісозаготівля в області ведеться, але обсяги та способи рубання суворо регламентовані, а отримані від неї кошти є одним із основних джерел формування буджетів усіх рівнів. Порушення трапляються, але за останні роки істотних порушень лісового та природоохоронного законодавств, численими перевірками різних рівнів, виявлено не було. Однак, як видно з назви, мова у цій статті буде йти про інше.

Одним з важливих напрямів діяльності лісівників, яка проводиться за участі представників наукових установ, неурядових організацій та широких кіл громадськості є виявлення унікальних природних екосистем, охорона та збереження біологічного та ландшафтного різноманіття. Ця робота ведеться постійно і приносить свої плоди. Детальніше про це розповів начальник відділу лісового та мисливського господарства Закарпатського ОУЛМГ Ігор Орос.

Щороку, на території лісового фонду державних лісогосподарських підприємств Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства (ЗОУЛМГ) створюються нові об'єкти природно-заповідного фонду (ПЗФ).

Так, у 2017 році було оголошено створення трьох об'єктів ПЗФ місцевого значення загальною площею :

- заповідне урочище «Березниківські праліси» на площі 385,5 га, заповідне урочище «Боржавські праліси» на площі 853,5 га, без вилучення площ від землекористувача – державного підприємства «Свалявське ЛГ»:

- заповідне урочище «Усть-Чорнянські праліси» на площі 425,8 га, без вилучення площі від землекористувача – державного підприємства «Мокрянське ЛМГ».

У 2018 році оголошено про створення об'єкта місцевого значення - лісово заказника «Тересвянська долина» на площі майже 200 га, але якщо бути точними - 192,9 га, без вилучення площі від землекористувача - державного підприємства «Тячівське ЛГ».

Варто зазначити, що за останні 10 років створено 14 об'єктів ПЗФ загальнодержавного та місцевого значень.

Крім цього, надані погодження на розширення вже існуючих об'єктів ПЗФ «Зачарований край» та НПП «Синевир», за рахунок земель лісового фонду лісогосподарських підприємств.

Всього на територїї лісового фонду державних лісогосподарських підприємств ЗОУЛМГ налічується 30 об'єктів ПЗФ загальнодержавного значення, загальною площею 47440,0 га та 171 об'єкт ПЗФ місцевого значення, загальною площею 16539,488 га. Разом це становить 201 об'єкт ПЗФ загальною площею 63979,488 га, або 10,8 % від площі лісового фонду лісогосподарських підприємств ЗОУЛМГ.

Здійснення лісогосподарських заходів на цих територіях повністю заборонена або обмежена і здійснюється відповідно до режиму території а лісозаготівля проводиться у порядку встановленим чинним природоохоронним законодавством, яким цей вид діяльності дозволяється виключно у межах лімітів погоджених Міністерством екології та природних ресурсів України.

Крім цього, за поданням ЗОУЛМГ, рішенням другої сесії VII скликання Закарпатської обласної ради від 17.03.2016 року № 191 введено мораторій на вирубку лісів у межах природно-заповідного фонду Закарпатської області, яким тимчасово заборонено на території об'єктів ПЗФ місцевого значення Закарпатської області проведення суцільних рубок усіх видів, у тому числі суцільних санітарних, лісовідновних, реконструктивних рубок тощо, у деревостанах природного походження, а також стиглих та перестиглих деревостанах штучного походження.

На сьогодні, «показник заповідності» для Закарпатської області (відношення фактичної площі природно-заповідного фонду до площі області) становить 14%, для України цей показник становить 6,6%.

Слід нагадати, що Україною у 2003 році, разом із іншими шістьма країнами Європи, де розташовані Карпати, підписано важливу міждержавну угоду – «Рамкова конвенція про охорону і сталий розвиток Карпат», чим взяла на себе зобов'язання використовувати ринкові інструменти, які повинні узгоджуватись з міжнародними принципами екологічно збалансованого управління лісами.

Важливим міжнародним документом, спрямованим на виконання вимог Карпатської конвенції, є «Протокол про стале лісоуправління», яким поряд з іншими важливими завданнями, передбачено виконання процедур з визначення та охорони природних лісів, особливо пралісів.

Свідченням високого рівня природоохоронної діяльності в області може слугувати ухвалення у 2017 році на 41-й сесії ЮНЕСКО рішення про внесення букових пралісів НПП «Синевир» - 2865,0 га та НПП «Зачарований край» - 1258,13 га до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

До цього часу, на території Закарпатської області до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 2007 році були внесені букові праліси Карпатського біосферного заповідника - 20980,5 га та Ужанського національного природного парку - 2532 га.

31 серпня 2017 року Президентом України підписано Закон №4480 щодо збереження пралісів.

Пралісі та старовікові ліси, це недоторкані ділянки, які існують і розвиваються під впливом природи. Завдяки цьому вони мають високу життездатність, стійкі проти несприятливих впливів, забезпечують надзвичайно важливі екосистемні послуги (регулювання клімату, очищення води, утримання вуглецю, збереження унікального біорізноманіття та виняткових естетичних, еко-освітніх цінностей тощо), котрі не в змозі повноцінно надати господарські ліси. Після знищення, праліси неможливо відтворити.

Робота з ідентифікації пралісів та старовікових лісів на території області Карпат ведеться вже кілька років. На даний час, у відповідності до «Методики визначення належності територій до пралісів, квазіпралісів і природних лісів», затвердженої наказом Міністерства екології та природних ресурсів України 18 травня 2018 року №161, на території лісового фонду державних лісогосподарських підприємств таких територій додатково визначено на площі близько 16 тис.га. Це найбільший показник серед областей Карпатського регіону, який говорить сам за себе.

Обсягу однієї статті замало для ознайомлення з цим важливим напрямком діяльності, але навіть наведені цифри свідчать про те, що основне завдання - збереження лісів, лісівники виконують, а світове визнання - це висока оцінка проведеної роботи, повідомляє прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: