Вхiд на сайт
Авторизацiя

Молодість і старіння: ужгородський косметолог про стереотипи й цікаві факти

Молодість і старіння: ужгородський косметолог про стереотипи й цікаві факти

«Молодість – найкраща пора», – часто можна почути, зокрема, від людей старшого віку, адже з огляду прожитих років залишаються в пам'яті яскраві миті. Відмінне самопочуття, краса, й усе частіше людство задумується над питанням: «Як зберегти молодість?». «Закарпатський кореспондент» розпочинає серію статей із фахівцями медицини.

Збалансоване харчування, здоровий сон, відсутність шкідливих звичок – одні з ключових пунктів. Крім того, косметологія та пластична хірургія, які йдуть у ногу з часом, роблять усе можливе, аби молодість тривала довше.

Молодість і старіння: ужгородський косметолог про стереотипи й цікаві факти «Закарпатський кореспондент» розпочинає серію статей із фахівцями медицини. Напередодні наші журналісти поспілкувалися з косметологом сучасної клініки в Ужгороді «Діамед» Наталією Чехар.

«Існує чимало міфів і, радше, упереджень. Наприклад, наші уявлення про те, в якому віці людини можна говорити про її старість. Вікова класифікація Всесвітньої організації охорони здоров‘я свідчить, що у 25-44 років – це молодий вік; 44-60 – середній вік; 60-75 – похилий вік; 75-90 – старечий вік; і тільки після 90 років – довгожителі. Процес старіння є надзвичайно багатогранним та включає соціальні, біологічні та психологічні складові, які тісно пов’язані між собою», – розповідає Наталія Чехар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європейська б’юті-новинка: уперше в Ужгороді з’явився осередок пластичної хірургії та косметології

За словами фахівця, наразі виокремлюють три взаємозалежні процеси: біологічне старіння (біологічні зміни організму (інволюція), психологічне старіння (особливості усвідомлення та ставлення людини до процесу свого старіння), соціальне старіння (особливості виконання соціальних ролей, зв’язок старіння із суспільством).

«Біологічне старіння слід розуміти як природній, генетично запрограмований процес зміни живих систем у часі. Передчасне ж – часткове або загальне збільшення темпів старіння, які призводить до того, що особа випереджає середній рівень старіння своєї вікової групи. Передчасне старіння відіграє першочергову роль у втраті творчої активності, у зниженні якості життя, ранньої інвалідизації та смертності», – пояснює фахівець.

ДО ТЕМИ: Косметологія та пластична хірургія в Ужгороді: медики обговорили найпоширеніші звернення пацієнтів (ФОТО)

До факторів ризику передчасного старіння належать: гіподинамія, довготривалі та часто повторювані емоційні навантаження, нераціональне харчування, хронічні захворювання, шкідливі звички, спадковість.

Косметолог пояснює: «Вважається, що програма розвитку організму закінчується в 20-25 років. Маркерами старіння є прогресуюче підвищення артеріального тиску, загальний периферичний судинний супротив, високий рівень загального холестерину в крові, інсулінорезистентність та зниження рівня статевих гормонів. Статистика невтішна: смерть кожних 85 зі 100 людей в середньому та похилому віці настає через захворювання на атеросклероз, ожиріння, цукровий діабет, метаболічної імуносупресії, аутоімунних захворювань, гіпертонічної хвороби та раку».

ДО ТЕМИ: "Право на красу": на Закарпатті стартує масштабний благодійний проект

Наталія Чехар підсумовує: головне – це не скільки тобі років, а на який вік себе почуваєш. Тож бережімо себе молодими – як ззовні, так і всередині.


Закарпатський кореспондент



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: