Вхiд на сайт
Авторизацiя

Патріарх Варфоломій підписав томос для Православної Церкви в Україні

Патріарх Варфоломій підписав томос для Православної Церкви в Україні

Вселенський патріарх Варфоломій 5 січня підписав томос про автокефалію Православної Церкви в Україні (ПЦУ). Підписання відбулось у патріаршому храмі Святого Георгія на території Вселенського патріархату у Стамбулі, інформує «Українська правда».

Перед підписанням відбулася молитва українською мовою – усі присутні мали змогу прослухати тропар у виконанні делегації, єпископату і духовенства з України.

Під час церемонії молитву прочитав також Варфоломій. Потім розгорнули написаний на пергаменті сувій із томосом, і Варфоломій підписав його.

Вручення підписаного указу предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію відбудеться вранці 6 січня.

Переклад, який наразі є неофіційним, оприлюднив у Twitter посол України в Туреччині Андрій Сибіга. У документі зокрема йдеться, що «... Наша Свята Христова Велика Церква благословляє і проголошує Православну Церкву України Автокефальною».

«...Таким чином таке вирішене і розсуджене і в радості сповіщене вам від шанованого Центру Православ'я було соборно затверджено, для постійного збереження видається цей Патріарший і Синодальний Томос,.. вручений в точній і ідентичній копії Блаженнішому предстоятелю Святішої Церкви України, кір Єпіфанію і Його Високоповажності Президенту країни пану Петру Порошенку, для вічного доказу і постійного представлення. Року дві тисяч дев'ятнадцятого, місяця січня, 6 числа, індиктіона 12», – йдеться в тексті томосу.

Радник президента України Ростислав Павленко повідомив, що незабаром оприлюднять офіційний текст томосу українською мовою.

Нагадаємо, уранці 5 січня у патріаршому храмі Святого Георгія на території Вселенського патріархату в Стамбулі відбувся короткий спільний молебень за участю предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія.

На службі була присутня українська делегація, зокрема президент Петро Порошенко з дружиною, спікер Верховної Ради Андрій Парубій, очільники кількох міністерств та екс-президент Віктор Ющенко.

Джерело: ZAXID.NET



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: