Вхiд на сайт
Авторизацiя

"Проводив надскладні операції та виготовляв вино": на Закарпатті відкрили барельєф відомому хірургу-виноробу

"Проводив надскладні операції та виготовляв вино": на Закарпатті відкрили барельєф відомому хірургу-виноробу

Про це пише ресурс Mukachevo.net

У Берегові відкрили барельєф геніальному хірургу та водночас успішному виноградарю-селекціонеру Бертолону Ліннеру. Відомо, що Бертолон Ліннер провів близько 46 тисяч операцій різної складності. Він народився 5 грудня 1887 року в м. Берегові. Був основоположником нових методів у хірургії.

Пам’ятний знак встановлений на винному льосі, що раніше надежав родині Ліннера, а нині рекреаційному закладу з термальними басейнами ТОВ «Жайворонок –Пачірта». Автор барельєфу Юрій Мартин.

На ділянці, що нині біля ресторану “Жайворонок” Б.Ліннер знімав стрес після важкого дня. Його виноградник нараховував більше 120 кущів різних сортів, частину з яких було привезено з-за кордону: Італії та Франції. 40 років д-р Ліннер займався селекційною роботою. І у результаті вивів понад 50 сортів винограду, пристосованих до кліматичних умов Берегівщини та Закарпаття.

У 1945 році від Б. Ліннера забирають всі виноградні насадження та передають Берегівському винрадгоспу, працівникам цієї організації він віддав і всі конспекти з результатами 40-річної селекційної роботи. Окремі дослідження збереглися в архіві знаного закарпатського вченого-виноградаря М. П. Скрильника. На бетонних стовпах покинутих виноградників і сьогодні можна знайти напівстерті написи «Ліннер 1, 2, 3 … 53» (номери рядів).

Б. Ліннер дуже любив свій край: при наданні назв виведеним сортам багато разів використовував слова «Берегівський», «Карпатський», «Верховинський».

Виведені сорти винограду Б.Ліннером зареєстровані у Науково-дослідному інституті з виноградарства у м.Пейч (Угорщина) в період з 1929-1942 роки.

Про видатних людей народ завжди складає легенди. Історія пов’язана з винним підвалом Б. Ліннера, який зараз належить оздоровчому комплексу «Жайворонок». З вирощеного винограду доктор виготовляв в основному білі сухі вина і зберігав у цьому підвалі. На початку жовтня 1944 року, коли Радянська Армія наближалася до Берегова, німці прийняли рішення підірвати лікарню. Про це довідався доктор Ліннер і запросив німецьких офіцерів до себе у підвал, де напоїв їх так, що вони «відходили» декілька днів, а лікарня тим часом була збережена.

Крім цього хірург займався ще й благочинністю. Кожній сім’ї, яка була репресована радянською владою, надавав щомісяця матеріальну допомогу. Під час Другої світової війни передавав кошти євреям, які знаходилися в місцевому гетто.

27 жовтня 1969 р. доктор Ліннер, як завжди, по дорозі на роботу, зайшов до храму Всіх Святих. Помолився, але з лавиці так і не зміг встати – помер від серцевого нападу просто під час служіння. Похований у сімейному склепі сім’ї Ліннерівна міському цвинтарі.

Під час відкриття барельєфу його освятили отці різних релігійних конфесій, а далі запрошені гості поклали вінки та квіти до пам’ятного знаку.

"Проводив надскладні операції та виготовляв вино": на Закарпатті відкрили барельєф відомому хірургу-виноробу
"Проводив надскладні операції та виготовляв вино": на Закарпатті відкрили барельєф відомому хірургу-виноробу







Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: